Vice-prime minister and minister of Economy and Work Pierre-Yves Dermagne and Minister of Agriculture and SME's David Clarinval pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 05 May 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Verwarring over gokreclameplan: “Aan principes wordt niet meer geraakt”

Wannes Neukermans

“Op verzoek van de MR zal het project rond de modaliteiten voor reclame voor kansspelen worden herwerkt.” Dat tweette MR-vicepremier ad interim David Clarinval vrijdag na afloop van het kernkabinet. Elders in regeringskringen wordt die lezing van de feiten ontkracht. “Aan de principes wordt niet meer geraakt.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een Koninklijk Besluit klaar waarmee hij de gokreclame in ons land serieus aan banden wil leggen. Op tv en radio zal het niet meer mogen, net als op websites, sociale media, affiches en in kranten en tijdschriften. Ook sportsponsoring door gokbedrijven gaat op de schop, als het van Van Quickenborne afhangt. Tegen eind 2024 moeten alle gokmerken van de voetbaltruitjes verdwenen zijn.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/mr-ligt-dwars-over-gokreclame/

Kamerbrede steun, maar niet van MR

De plannen van Van Quickenborne kunnen op de steun van de andere meerderheidspartijen rekenen, met uitzondering van de Franstalige liberale zusterpartij MR. Voorzitter Georges-Louis Bouchez liet meteen weten zich te verzetten tegen de maatregel, die “buitensporig” zou zijn en “de sportsector in grote moeilijkheden gaat brengen”.

Het dossier werd vrijdag besproken in het kernkabinet, waar premier Alexander De Croo en de vicepremiers vergaderen. Volgens David Clarinval, die vicepremier is voor MR nu minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès afwezig is, is daar afgesproken dat het project wordt “herwerkt”, en dat “op verzoek van de MR”, tweette hij. Even later paste hij dat aan naar “herbesproken”. Volgens de partij is het de bedoeling om de teksten eerst naar de Raad van State te sturen voor advies, om ze vervolgens in het najaar te wijzigen.

Elders in regeringskringen wordt die lezing van de feiten ontkend. “Dat klopt niet”, klinkt het op het kabinet van een andere vicepremier. De teksten worden ongewijzigd voor advies voorgelegd aan de Europese Commissie en de Raad van State, een standaardprocedure. Intussen wordt er verder gepraat, “maar aan de principes wordt niet meer geraakt”.

MR-voorzitter of voetbalvoorzitter?

Volgens de woordvoerder van premier De Croo is er binnen de kern eensgezindheid dat er maatregelen moeten komen rond gokreclame en wordt er de komende periode over gesproken, maar worden de teksten nu eerst voorgelegd aan de Raad van State en de Europese Commissie.

De MR verzette zich eerder ook al tegen de plannen van de regering om het fiscaal gunstregime voor het voetbal aan te pakken. De Franstalige socialisten van PS verwijten Bouchez zijn rol als partijvoorzitter te verwarren met zijn functie als voorzitter van voetbalclub Francs Borains.

Nationale Loterij

Ook het feit dat de Nationale Loterij de dans deels ontspringt, stuit op kritiek. De Nationale Loterij draait jaarlijks meer dan een miljard euro omzet. In 2021 ging het om een recordbedrag van 1,53 miljard euro. Volgens de Nationale Loterij zelf vloeit een groot deel van de winst terug naar de maatschappij via subsidies.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Verwarring over gokreclameplan: “Aan principes wordt niet meer geraakt””

  1. Nog wat regeltjes om de vrijheid van de burgers te beknotten erbij, met natuurlijk een uitzondering voor de politiek. Wat een corrupte bende.
    PS: Ik gok nooit, ne jamais, never, maar ik vind dat vrije mensen dat zelf moeten kunnen beslissen

  2. Gokken heeft al zeer veel ellende teweeg gebracht. Niet alleen de gokkers zelf, maar ook hun naastbestaanden zijn het slachtoffer van dat gevaarlijk fenomeen, dat geen enkel maatschappelijk nut opbrengt en mede aan de basis ligt van sommige vormen van criminaliteit. Allez, Vanquickenborne kan toch nog iets goeds doen.

Plaats een reactie

Delen