Greenpeace trekt naar de rechtbank om erkenning kernenergie en gas als groene energie terug te draaien

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse regering moet Greenpeace dwangsom van 850.000 euro betalen

Belga Press Agency

De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van 850.000 euro betalen omdat het Luchtbeleidsplan dat was opgesteld na een veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, niet aan de eisen van dat vonnis voldoet. Dat meldt Greenpeace dinsdag.

Greenpeace had in 2017 de Vlaamse overheid gedagvaard omdat ze van mening was dat het Vlaams Gewest te weinig deed om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te controleren, daarover niet de correcte en volledige informatie doorgaf aan de Europese Unie en er dan ook nood was aan een luchtsaneringsplan. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf Greenpeace in oktober 2018 gelijk en verplichtte de overheid om binnen het jaar na de betekening van het vonnis, een luchtkwaliteitsplan op te stellen. Daarop stond een dwangsom van 1.000 euro per dag.

Het Vlaams Gewest stelde tijdig een Luchtbeleidsplan op maar dat plan voldeed volgens Greenpeace niet aan de eisen die de rechtbank had opgelegd. Daarom stuurde de organisatie begin november 2019 een deurwaarder naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) om de dwangsommen op te eisen die de rechtbank voorzien had.

Het Vlaams Gewest verzette zich daartegen en voerde aan dat het Luchtbeleidsplan wel voldeed aan de eisen van het vonnis, maar de Brusselse beslagrechter oordeelde dat het plan inderdaad niet voldeed, en dat de dwangsommen wel verschuldigd zijn. De Vlaamse regering ging in beroep tegen dat vonnis van de beslagrechter maar in december 2021 oordeelde ook het Brusselse hof van beroep dat het Luchtbeleidsplan niet voldeed en de Vlaamse regering wel degelijk dwangsommen moet betalen.

Het hof moest sindsdien nog het exacte bedrag van de dwangsommen bepalen, en heeft dat nu vastgelegd op 850.000 euro.

“Bijna vijf jaar gingen verloren sinds onze oorspronkelijke ingebrekestelling en nog steeds heeft de Vlaamse overheid geen werk gemaakt van een voldoende ambitieus luchtactieplan”, zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit bij Greenpeace. “Een echte schande als je weet dat in ons land jaarlijks meer dan 7.500 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit. Onze longen, het klimaat en de natuur hebben nu nood aan gedurfd beleid dat onze mobiliteit gezonder, duurzamer en inclusiever maakt.”

Met het grootste deel van het geld van de dwangsommen zal Greenpeace het Fonds Gezonde Lucht oprichten. Dat fonds zal actiegroepen en verenigingen ondersteunen bij lokale projecten die de luchtkwaliteit verbeteren en de leefomgeving gezonder maken. 

Wij stappen niet naar de rechter om dwangsommen te krijgen, maar om beleidsmakers op hun plicht te wijzen en verandering af te dwingen”, klinkt het. “We zullen het geld gebruiken om mensen te steunen die verandering willen creëren in hun buurt. De overheid beschermt ons onvoldoende, dus we steken zelf een tandje bij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

37 gedachten over “Vlaamse regering moet Greenpeace dwangsom van 850.000 euro betalen”

  1. Als de Vlaamse regering zo dom is hen vijandige (linkse) organisaties geld te geven, verdienen ze niet beter. Spijtig dat het geen 850duizend per dag is want ik vrees dat ze nu nog altijd niet geleerd zijn. Het zit in het systeem gebakken. Diependaele moet echt het geplande “zero based budgeting” ofte “vertrekken van een wit blad papier” erdoor drukken.

  2. Dat komt ervan als onze Vlaamse excellenties zo zot zijn hun hoofdstad, regering en parlement in andermans vijandig gebied te zetten.
    Vergeet ook niet dat die zogezegd Vlaamse Brusselaars, rechters incluis, nog de ergste Vlamingenhaters zijn. Dat is zoiets als die ‘bekeerlingen’. Fanatieker dan de originelen.

  3. Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) vs Greenpeace: 0-1. Vlaamse regering moet in beroep Greenpeace dwangsom van 850.000euro betalen wegens falend luchtsaneringsplan. N-VA en onbehoorlijk bestuur een Siamese tweeling.

  4. Om te onthouden bij het volgende rondje subsidie-uitstrooien. Laat het over aan de federale regering om subsidies aan NGO’s te verkwisten, dan weten de Vlamingen tenminste uit welke hoek het verraad komt.

  5. Laten we niet vergeten dat deze uitspraak er komt door POLITIEK
    benoemde rechters. In dit corrupte land zou het mij niet verwonderen dat een deel van de
    dwangsom in de rechters hun zakken komt. Niets kan in dit land worden uitgesloten.

  6. Die volslagen wereldvreemde “rechters”, het lijken wel Nederlandse D66(6) en Groen Links gezinde rechters, zijn volledig van het padje af. Uit hun functie ontheffen en de papieren / dossiers de papierversnipperaar in, of er confetti van maken, hebben we er tenminste nog wat aan met carnaval.

  7. Subsidiekraan dicht naar alle adepten van het eco-fascisme. Ons belastinggeld dient niet deels verkwist aan die fanatieke gifGroene erwtjes van “Green Peas” and carrots.

Plaats een reactie

Delen