Vlamingen vangen liever Oekraïners op dan Syriërs of Afghanen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vlamingen vangen liever Oekraïners op dan Syriërs of Afghanen

Anton Schelfaut

Vlamingen zijn dubbel zo gastvrij voor Oekraïense vluchtelingen als voor vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan. Dat blijkt uit de eerste resultaten van De Stemming, een bevraging bij meer dan 2.000 Vlamingen in opdracht van VRT NWS en De Standaard.

59 procent van de ondervraagden staat positief tegenover de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Voor vluchtelingen uit Syrië of Afghanistan is dat telkens 29 procent.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft toch een paar bedenkingen bij deze “boeiende cijfers”. Dat geeft hij zelf aan op Twitter. “Hoe meer affiniteit mensen (denken te) hebben met een ander, hoe groter de solidariteit”, legt hij uit. “Dat is menselijk.”

Mahdi maakt daarbij de vergelijking met Polen, waar de solidariteit met Oekraïense vluchtelingen nog groter is dan in België. “Omgekeerd willen de meeste vluchtelingen ook in de eigen regio blijven, culturele affiniteiten spelen mee”, aldus de CD&V’er.

Verder benadrukt Mahdi dat de actualiteit niet onderschat mag worden. “Solidariteit voor Syriërs was in 2015 ook groter dan voor pakweg Somaliërs”, illustreert hij. “Die is daarom niet eeuwig. Turkije was heel hartelijk tegenover Syriërs, maar hoe langer het conflict duurt, hoe meer dat onder druk komt te staan.”

(Lees verder onder de tweet.)

Socio-economische dimensie

De respondenten staan veel meer open voor de opvang van vrouwelijke vluchtelingen dan voor mannen, voor hoogopgeleide in plaats van laagopgeleide en voor christenen in plaats van moslims. De Vlaming wil dus wel solidair zijn met Oekraïeners, maar is selectief.

De socio-economische dimensie mag dus niet onderschat worden, erkent ook Mahdi. “Mensen willen liever rijke dan arme vluchtelingen opvangen. Vandaag wellicht nog meer dan ooit”, schrijft hij op Twitter. “De angst om zelf niet rond te komen, mogen we niet onderschatten.”

De uitdagingen inzake het beheer van migratie zijn volgens de staatssecretaris groot. “Maar hoe beter de overheid zorgt voor koopkrachtmaatregelen voor de eigen bevolking, hoe groter de kans dat we alle uitdagingen aankunnen”, klinkt het.

Bovendien blijkt uit De Stemming dat het draagvlak voor economische vluchtelingen laag is. “Logisch”, vindt Mahdi. “Wie vlucht voor een beter economisch leven, wordt ook niet erkend”, besluit hij. “Mochten we dat wel doen, dan spreek je de facto over open grenzen en staat heel je solidariteit onder druk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Vlamingen vangen liever Oekraïners op dan Syriërs of Afghanen”

  1. Verkeerde titel. “Vlamingen vangen liever echte vluchtelingen op dan nepvluchtelingen.” is correcter. Als ik moet kiezen tussen het in huis nemen van “Allah Akbar!” roepende ‘jongeren’ (islamitische mannen van 7 tot 77) of enkele Oekraïense kinderen met mama en eventueel oma en opa (die tenminste dankbaar zijn), dan weet ik het wel.
    P.S.: Ik vind die 29% nog héél veel.

  2. De solidariteit onder Christenen is ook niet te onderschatten, hoewel het onder die groep niet altijd koek en ei is (zie orthodoxen in Oekraïne en Rusland).

    Sammy zegt dat wie vlucht voor een beter economisch leven niet erkend wordt. Van die groep, waaronder transmigranten, zijn er nochtans een goed deel die hier blijven rondhangen, flink gesteund door malafide NGO’s en hun advocaten. Dit zal de staatssecretaris wel kunnen beamen.

  3. Nogal logisch dat de Vlaming liever een Oekraïner dan een Syriër enz. opvangt. Van die Oekraïner ben je tenminste zeker dat hij een geldige reden heeft om te vluchten, en die Poetin blijkt een monsterachtig iemand. Bovendien gedragen die mensen zich meestal als een voorbeeldige vluchteling : van zodra het mogelijk is willen ze terug naar hun land. Als ze hier toch langer moeten blijven zijn ze bereid Nederlands te leren.

  4. Het hemd is nader dan de rok. Uiteraard hebben we meer sympathie voor degenen die de westerse waarden hoog in het vaandel dragen, dan het moslimfundamentalisme dat we verplicht zijn in te voeren door de EU. Wat dat betreft is de Brexit een zegen voor de Britten.

Plaats een reactie

Delen