Oekraïne geeft aan dat tot 13.000 soldaten zijn gesneuveld sinds de Russische invasie

Shutterstock

Uncategorized

VN waarschuwen dat aantal burgerdoden in Oekraïne veel hoger kan zijn dan officieel aangegeven

Carl Deconinck

Het hoofd van de VN-missie die de mensenrechten in Oekraïne opvolgt, Matilda Bogner, kwam met een verontrustende waarschuwing. Ze sprak vandaag in Genève over het mogelijke aantal burgerdoden in Oekraïne. Bogner vertelde dat er officieel 3.381 burgers zijn gestorven door de oorlog. Maar ze geeft aan dat het mogelijk om duizenden mensen meer kan gaan.

Matilda Bogner vertelde dit tijdens een persvoorstelling.“Tot nu zijn er 7.061 slachtoffers, waarvan 3.381 doden en 3.680 gewonden sinds het begin van de Russische aanval. We hebben gewerkt met schattingen, maar ik kan enkel zeggen dat de cijfers veel hoger zijn dan die we tot nu gaven.” Vooral Marioepol is momenteel een groot zwart gat, zo gaf ze aan. Men verwacht er nog veel burgerdoden te vinden in de toekomst. Het is bijzonder moeilijk om er concrete informatie te vinden over het aantal slachtoffers.

Het VN-team in Oekraïne bestaat uit 55 mensen die alles monitoren in het land. Zij geven aan dat de meeste slachtoffers een gevolg zijn van het gebruik van explosieven met een grote impact, zoals raketten en luchtaanvallen. Het grote aantal burgerslachtoffers en de mate van vernielingen tonen volgens hen ook aan dat Rusland zonder onderscheid en disproportioneel aanvalt. Ze stelden ook vast dat honderden onderwijsinstellingen en de medische infrastructuur onder vuur zijn genomen, net zoals heel wat religieuze gebouwen.

(Lees verder onder de tweet.)

Seksueel geweld

Het zware geweld zorgt er ook voor dat veel burgers hun schuiloorden niet durven of zelfs kunnen verlaten. In één dorp zijn zo tien oudere mensen gestorven in de kelder van een school. Ze konden er de nodige hulp niet krijgen. Daarnaast is er ook sprake van verkrachtingen. Dit gaat van pogingen tot verkrachting tot gedwongen naaktheid, dreigingen van seksueel geweld en zelfs groepsverkrachtingen. Vooral vrouwen en meisjes zijn het slachtoffer, maar soms ook mannen en jongens. Bogner spreekt over een geval in Kiev waarbij een vrouw werd verkracht en vermoord door een Russische soldaat. Hij wilde vervolgens haar buurvrouw verkrachten. Toen de man van die buurvrouw tussenkwam werd hij doodgeschoten. Russische troepen zouden verder burgers arresteren, voornamelijk jonge mannen. Ze zouden hen naar Rusland en Wit-Rusland sturen in grote kampen. Sinds 24 februari registreerden ze 204 gevallen.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook kritiek op Oekraïne

Bogner had het ten slotte over “geloofwaardige beschuldigingen” van foltering, mishandeling en executies door de Oekraïense strijdkrachten van de Russische invasietroepen en verwante gewapende groepen. “Wat de omvang van de schendingen door de Oekraïense strijdkrachten betreft, is de schaal aanzienlijk groter aan de kant van de beschuldigingen tegen de Russische strijdkrachten, maar we documenteren ook schendingen door Oekraïense strijdkrachten”, zei ze.

Haar besluit is duidelijk: “De beste manier om een einde te maken aan de schendingen die wij hebben gedocumenteerd, is het beëindigen van de vijandelijkheden. Zolang de vijandelijkheden echter voortduren, moeten de partijen er bij de uitvoering van hun operaties voortdurend op toezien dat de burgerbevolking, de burgers en de civiele goederen worden ontzien en zich ertoe verbinden iedere burger, iedere vrouw, iedere man en ieder kind, alsmede de gewonde soldaten die onder hun controle vallen, te beschermen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over “VN waarschuwen dat aantal burgerdoden in Oekraïne veel hoger kan zijn dan officieel aangegeven”

  1. Schendingen door Oekraïense strijdkrachten? Niet uit te sluiten maar ‘begrijpelijk’ na het zien van de gevolgen van het Russisch geweld.

    In de discussies omtrent de oorlog in Oekraïne zullen altijd wel enkele pluspunten ten gunste van Poetin kunnen gescoord worden, maar dit alles verbleekt bij het geweld, de vernielingen en moorden die zijn invasie aanricht.

  2. Aan al diegenen hier die de zwat-wit verslaggeving van de mainstreammedia volgen en geloven (rusland zwart en oekraine wit) gelieve u toch wat beter te informeren. Luister bv eens naar Alain Bosquet ( een Franse zorgverlener) op youtube die getuigt over de wreedheden begaan door de neonazi’s vh Azov bataljon tegenover Russische soldaten en Russisch sprekende inwoners van Marioupol, waar het Azov bataljon 8 jaar lang een waar terreurbewind heeft gevoerd. En dit terzijde, hoe denkt u dat Amerika zou reageren mocht Mexico of Canada een militair bondgenootschap met Rusland sluiten?

Plaats een reactie

Delen