Boosheid over omstreden gevangenruil tussen VS en Rusland: andere Amerikanen blijven achter

Twitter @potus

Uncategorized

VS beloven militaire tussenkomst indien China Taiwan aanvalt: “Ze flirten nu al met conflict”

Carl Deconinck

Amerikaans president Joe Biden zegt dat de Verenigde Staten meer dan ooit bereid zijn om Taiwan militaire steun te bieden en het land zelfs te verdedigen indien het “in een scenario zoals Oekraïne terechtkomt”. Daarmee zendt Biden een niet mis te verstane boodschap naar China.

Biden is op rondreis in Oost-Azië om de banden met de bondgenoten aan te halen en duidelijk te maken aan China dat Amerika de blik op het oosten gericht houdt. Dit weekend was hij op bezoek in Japan. In Tokio sprak de Amerikaanse president op vraag van een journalist zijn uitdrukkelijke engagement uit om Taiwan bij te staan indien het aangevallen zou worden. Hij ging daarmee een stap verder dan het historische engagement dat Amerika in het verleden maakte. Met de oorlog in Oekraïne wijst Biden eop dat de aandacht van de VS niet verslapt in het oosten, maar integendeel scherper is dan ooit.

Net daarvoor had Joe Biden ook al aangegeven dat Washington het permanente lidmaatschap van Japan bij een hervormde VN-veiligheidsraad steunt. Net zoals het ook instemt met de militaire uitbreidingsplannen van Japan in een poging om het hoofd te bieden aan een nucleair bewapend Noord-Korea en een steeds assertiever wordend China.

“Geweld is niet gepast”

De Amerikaanse president zei dat elke poging van China om geweld te gebruiken tegen Taiwan “gewoon niet gepast zou zijn … het zou de hele regio ontwrichten en een andere actie zijn die vergelijkbaar is met wat er in Oekraïne is gebeurd”. Biden gaf aan dat Amerika nog steeds trouw is aan het één-China beleid, maar vertelde meteen dat dit niet betekent dat China zomaar de macht over kan nemen in Taiwan. “Ik verwacht ook dat dit niet zal gebeuren.”

De boodschap van Biden was veel harder dan wat de Verenigde Staten normaal laten horen. Doorgaans is het land eerder ambigu over Taiwan. Na de speech van Biden klonk het vanuit het Witte Huis dan ook een pak milder. “Er is geen verandering in ons beleid ten aanzien van Taiwan. Zoals de president zei, ons beleid is niet veranderd. Hij herhaalde ons één-China-beleid en ons engagement voor vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan. Hij herhaalde ook onze toezegging in het kader van de Taiwan Relations Act om Taiwan de militaire middelen te verschaffen om zichzelf te verdedigen.”

Militaire oefeningen

In oktober had Biden ook al gezegd dat Amerika Taiwan zou verdedigen tegen een Chinese aanval. Toen reageerde Peking scherp. “Niemand mag de vastberadenheid, de onverzettelijkheid en het vermogen van het Chinese volk om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen, onderschatten. China heeft geen ruimte voor compromissen.” Ook nu reageert China vijandig op het Amerikaans bezoek. Het voerde dit weekend militaire oefeningen uit in de Zuid-Chinese Zee naar aanleiding van Bidens rondreis. Daarop reageerde Biden op zijn beurt erg scherp. “Ze flirten nu al met gevaar door zo dichtbij te vliegen en door alle manoeuvres die ze uitvoeren.”

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en erkent het politieke bestuur van het eiland niet. Omgekeerd erkent het wel dat het geen controle heeft over Taiwan, maar het wil daar graag verandering in brengen. China zorgt er ook voor dat Taiwan internationaal niet zomaar erkend wordt, hoewel het volgens veel landen is uitgegroeid tot een succesvolle democratische staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “VS beloven militaire tussenkomst indien China Taiwan aanvalt: “Ze flirten nu al met conflict””

Plaats een reactie

Delen