Walloon Minister President Elio Di Rupo pictured during a press conference of Walloon government to present the result of its budgetary control, in Namur, Monday 23 May 2022. The ministers had to look for at least 505 million euros to stay in line with the original budget targets. They reached a political agreement on Sunday. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Uncategorized

Waalse begrotingsplan is rond: geen nieuwe belastingen en “staatsschuld verkleint”

Wannes Neukermans

Maandagochtend heeft de Waalse regionale regering haar begrotingsplan voorgesteld. Het gaat over een aangepaste, verbeterde begroting waarin er – in plaats van 4,135 miljard euro – 3,987 miljard euro te financieren valt. Volgens minister-president Elio Di Rupo (PS) “is de Waalse schuldenlast stopgezet en zelfs verminderd”. Dat ondanks moeilijkheden zoals eerst corona, dan het conflict in Oekraïne en nu de stijgende inflatie.

De Waalse regering moest meer dan 800 miljoen euro besparen en onderhandelde hier sinds vorige week al over. Er moest sowieso al 505 miljoen euro gevonden worden. Nu besloot de Waalse regering ook nog eens een envelop van 100 miljoen euro vrij te maken om de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne op te vangen. Daarnaast zijn er nog voor 75 miljoen euro aan uitgaven gepland in het kader van renovatiewerken, om de schade van de overstromingen te herstellen en om het brutosaldo van de Waalse begroting te verbeteren.

Begrotingstraject voorziet evenwicht

Forse besparingen dus, die er volgens Di Rupo kunnen komen zonder extra belastingen te heffen. “Dit is het resultaat dat we hebben kunnen bekomen via drie verschillende wegen”, aldus het PS-kopstuk. “Er is een inkomstenstijging van meer dan 300 miljoen euro, waaronder 69 miljoen van het Europese solidariteitsfonds dat Wallonië kreeg toegewezen na de onderstromingen.” Daarnaast zal de Waalse overheid fors moeten besparen: zo’n 400 miljoen euro aan investeringen, werkingskosten en subsidies moeten op de schop.

Het Waalse begrotingstraject voorziet ook dat er een evenwicht bereikt wordt tegen 2024. Het overheidstekort is inmiddels verbeterd met 95 miljoen euro. Althans, als er geen rekening gehouden wordt met het herstelplan (1,662 miljard), Covid (477 miljoen), de overstromingen (812 miljoen) en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne (100 miljoen).

In De Zevende Dag beweerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag nog dat Wallonië “volstrekt failliet” zou zijn. Dat ontkende Elio Di Rupo echter: “Wallonië failliet? De Wever vergist zich.”

https://redactie.palnws.be/2022/05/di-rupo-wallonie-failliet-de-wever-vergist-zich/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Waalse begrotingsplan is rond: geen nieuwe belastingen en “staatsschuld verkleint””

  1. Hij zal wel iets rond hebben maar zeker zijn begroting niet. In het zelfde bedje ziek als Crootje. Grote jan gaan uithangen in Davos en Navo top eind juni met geld dat hij niet heeft. Hij trekt zich geen bal meer aan van zijn Belgiekse. Hij is voorbestemd denkt hij, voor veel grotere dingen. Zijn habitat richt zich nu op kaviaar, champagne en zich mengen onder de groten der aarde. Echt gewoon zielig om te zien hoe belust hij is op macht.

  2. Als je als burger geconfronteerd wordt met een schuld van zowat 200% van je jaarlijkse inkomen, stuurt de vrederechter je voor schuldbemiddeling bij een advocaat. In Wallonië laat men echter dezelfde handen (met gaten in) de toekomstige budgetten beheersen. Daarbij wordt er ook in de communicatie hierover vlakaf gelogen. De Waalse regering is erin geslaagd de verhoging van de normale stijging van de schuldgraad af te remmen, niet de normale stijging, die blijft onveranderd voor de toekomst. Failliet? Bah neen, jong de Vlamingen betalen dat wel!

  3. Een klein tekort zonder rekening te houden met gekende tegenslagen. Dat is een tekort van 3100 miljoen verkopen als 95 miljoen.
    Ph.d. in de scheikunde creëert gasbellen.

  4. Zijn de broerkes Di Rupo weer begonnen vals geld te drukken ?
    Of heeft Eliooke de konijnspijp van Conner Konijn gevonden om ondergronds extra Vlaams geld binnen te halen ?

Plaats een reactie

Delen