Foto: Belga

Uncategorized

Zelzate, met PVDA en Vooruit-coalitie, voert “multinationaltaks” in

Wannes Neukermans

In Zelzate lijkt een belasting op oppervlakten, die in verhouding vooral grote bedrijven en multinationals treft, groen licht te krijgen van de Raad van State. Een dertigtal bedrijven op het grondgebied van de Oost-Vlaamse gemeente betalen door het belastingsreglement jaarlijks zowat een half miljoen euro meer.

Onder de vleugels van Voka zijn bedrijven als Rain Carbon, Jan De Nul en ArcelorMittal naar de Raad van State gestapt, omdat ze de regeling discriminerend vinden. Maar de auditieur bij de Raad van State volgt die redenering niet, waardoor het reglement waarschijnlijk kan blijven bestaan.

Geen strijd tegen multinationals

Burgemeester Brent Meuleman (Vooruit), die in Zelzate met PVDA bestuurt, is er gerust op en verdedigt de “multinationaltaks”, zoals die in de volksmond wordt genoemd. “Ik ga hier zeker niet de strijd aan tegen multinationals”, zegt Meuleman. “Ik wou lokaal de lasten eerlijker verdeeld zien. Dat doen we hiermee. We hebben een nieuw reglement gemaakt dat rechtvaardig is.” De belasting zou tot 2024 in zijn huidige vorm bestaan.

Na de verkiezingen van 2018 sloot Vooruit (toen nog sp.a) een akkoord met het communistische PVDA. N-VA en Open Vld reageerden toen dat het cordon sanitaire gebroken werd. Geert Asman van de lokale PVDA-afdeling beweerde toen echter dat “het cordon gesloten is om te voorkomen dat een racistische partij aan de macht komt. Dat is helemaal niet het geval met PVDA in het bestuur“. Ook burgemeester Meuleman zag geen graten in de samenwerking met de extreemlinkse partij.

Al bij het aantreden van de Zelzaatse coalitie werd duidelijk dat er iets zou veranderen in de Oost-Vlaamse gemeente. Het donkerrode bestuur gaf aan een “taxshift” door te willen voeren. Ook op de politiek zelf zou bespaard worden. Onder andere de dienstwagen van de burgemeester zou afgeschaft worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Zelzate, met PVDA en Vooruit-coalitie, voert “multinationaltaks” in”

  1. En straks trekken de multinationals zich terug en ligt de streek qua werkgelegenheid op haar gat. Vooruit zijn smerige verraders dat ze met het commie-krapuul in zee gaan.

  2. De volgende verkiezingen zullen beslissen of het ‘volk’ dit goed vindt, als de bedrijven er dan nog zijn. Op zich mss geen slecht idee maar dan over heel België en/of Europa.

  3. Ze gaan hetzelfde doen zoals de Walen die hun economie om zeep geholpen hebben .Die naievelingen denken echt dat die eigenaar naar hun pijpen gaat dansen .De poort toe en het personeel zonder werk

  4. Een cordon in het leven roepen om 1 miljoen Vlamingen te discrimineren is geen discriminatie in dit land, vreemd. Maar dat kan ook tegen hen werken en die dag komt steeds dichterbij.

  5. Symboolpolitiek. Arcelor Mittal zal nu 0.01% belastingen meer betalen. Pvda en hun Vooruit-knechten verkopen dit alsof ze het grote kapitaal fors hebben aangepakt en heel Zelzate is blij met een dooie mus.

  6. Van twee partijen die vooral teren op werklozen en werkweigeraars als kiesvee kan je enkel maar verwachten dat ze tot het uiterste gaan om werkloosheid te creëren. Zouden bij wet moeten verboden worden.

Plaats een reactie

Delen