In Zelzate lijkt een belasting op oppervlakten, die in verhouding vooral grote bedrijven en multinationals treft, groen licht te krijgen van de Raad van State. Een dertigtal bedrijven op het grondgebied van de Oost-Vlaamse gemeente betalen door het belastingsreglement jaarlijks zowat een half miljoen euro meer.
Onder de vleugels van Voka zijn bedrijven als Rain Carbon, Jan De Nul en ArcelorMittal naar de Raad van State gestapt, omdat ze de regeling discriminerend vinden. Maar de auditieur bij de Raad van State volgt die redenering niet, waardoor het reglement waarschijnlijk kan blijven bestaan.
Geen strijd tegen multinationals
Burgemeester Brent Meuleman (Vooruit), die in Zelzate met PVDA bestuurt, is er gerust op en verdedigt de “multinationaltaks”, zoals die in de volksmond wordt genoemd. “Ik ga hier zeker niet de strijd aan tegen multinationals”, zegt Meuleman. “Ik wou lokaal de lasten eerlijker verdeeld zien. Dat doen we hiermee. We hebben een nieuw reglement gemaakt dat rechtvaardig is.” De belasting zou tot 2024 in zijn huidige vorm bestaan.
Na de verkiezingen van 2018 sloot Vooruit (toen nog sp.a) een akkoord met het communistische PVDA. N-VA en Open Vld reageerden toen dat het cordon sanitaire gebroken werd. Geert Asman van de lokale PVDA-afdeling beweerde toen echter dat “het cordon gesloten is om te voorkomen dat een racistische partij aan de macht komt. Dat is helemaal niet het geval met PVDA in het bestuur“. Ook burgemeester Meuleman zag geen graten in de samenwerking met de extreemlinkse partij.
Al bij het aantreden van de Zelzaatse coalitie werd duidelijk dat er iets zou veranderen in de Oost-Vlaamse gemeente. Het donkerrode bestuur gaf aan een “taxshift” door te willen voeren. Ook op de politiek zelf zou bespaard worden. Onder andere de dienstwagen van de burgemeester zou afgeschaft worden.