Zondag werd er een aanslag gepleegd op de katholieke Sint Franciscuskerk in Owo, in het zuidwesten van Nigeria. Tijdens een misviering die gewijd was aan het pinksterfeest vielen er minstens vijftig doden, onder wie veel vrouwen en kinderen. Tientallen anderen raakten gewond. Er zouden ook een aantal mensen zijn ontvoerd door de terroristen, waaronder een van de priesters.
De daders openden het vuur op de gelovigen in de kerk en brachten explosieven tot ontploffing aan de buitenkant van de kerk. De aanslag vond plaats in het zuiden van het land, waar overwegend christenen wonen. Meestal worden jihadistische aanslagen gepleegd in het islamitische noorden van het land of juist op de scheidingslijn tussen beide delen, in het centrum van Nigeria. PAL NWS sprak met de Nigeriaanse, christelijke journalist Steven Kefas. Hij analyseerde de zoveelste aanslag op christenen in Nigeria.
“Wat er gisteren is gebeurd in het zuiden van Nigeria is het begin van veel meer van dergelijke aanvallen. De jihadisten zullen het gebied waar zij actief zijn uitbreiden. De aanslag van gisteren in Owo is niet nieuw”, aldus Kefas. “Mensen zoals ikzelf die dergelijke aanslagen in Nigeria al jaren bestuderen, zijn hierover niet verbaasd. Het is verschrikkelijk dat onschuldige levens zo vroeg moesten eindigen, simpelweg omdat deze mensen naar de kerk zijn gegaan. In Nigeria, waar het christendom al geruime tijd bedreigd wordt, is naar de kerk gaan levensgevaarlijk.”
Expansie jihadistisch geweld
“De jihadisten die dergelijke aanslagen plegen reizen over snelwegen. Zij vervoeren hun troepen en hun ammunitie over de snelwegen: hoe kan het dan dat zij door niemand gestopt worden?”, vraagt de Nigeriaan zich af. “Het is volgens mij een bewuste poging om de reikwijdte van de jihadisten uit te breiden in het noorden en het midden van het land. Wanneer dit zich in het zuidoosten van het land had afgespeeld, had de overheid zeker en vast geprobeerd mensen te laten geloven dat dit een daad was van Biafra-activisten in hun strijd voor onafhankelijkheid. Nu het echter in Ondo heeft plaatsgevonden, zegt men niet te weten wie verantwoordelijk is voor deze aanslag. Er zijn echter ooggetuigen die verklaard hebben dat zij militante Fulani-moslims hebben herkend. Zij zijn volgens de Global Terrorism Index de op drie na dodelijkste jihadistische groep ter wereld, na Al Qaida, ISIS en Boko Haram. Drie van deze groepen zijn in Nigeria actief. Dat geeft wel een beeld van hoe slecht de situatie hier momenteel is.”
Rol president Buhari
Terwijl Nigeria rouwde om de dood van meer dan vijftig christenen, waren de president, de vicepresident, de voorzitter van de Senaat en andere toppolitici aanwezig op een feest in het presidentiële paleis. “In andere landen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada of uw eigen land, zou de president Owo hebben bezocht om de mensen te condoleren”, zegt de Nigeriaanse journalist. “Onze president hield echter een feest met genodigden uit de landelijke en provinciale politiek. Dit is al heel lang gaande, ik noem het een gebrek aan empathie. Zoveel doden die in een gemeenschap te betreuren vallen en het enige wat president Buhari zegt is dat hij bezorgd en geschrokken is, maar hij kan het niet opbrengen de mensen daar te bezoeken. Hij gaat op reis naar Afghanistan, Ghana en andere landen in de wereld, maar hij kan niet afreizen naar een staat in zijn eigen land waar terroristen zoveel mensen hebben gedood.”
Volgens Kefas waren de daders waarschijnlijk militante Fulani. President Buhari is zelf ook een Fulani. Buhari is de beschermheer van de Miyetti Allah Cattle Breeders Association (MACBAN). Dat is een socioculturele organisatie van de Fulani. “Meneer Buhari zijn stamgenoten, de Fulani, zijn echter al sinds 2015 bezig met misdaden tegen de menselijkheid en gewone burgers in Nigeria. De president benoemt die gewelddaden nooit. Zijn gebrek aan empathie is zo duidelijk zichtbaar dat je het kunt voelen en zelfs bijna kunt horen”, aldus Steven Kefas.
Verantwoordelijken
Bij het schrijven van dit artikel is er nog altijd geen officiële verklaring van de Nigeriaanse autoriteiten over de aanslag, het exacte aantal doden en gewonden of wie de vermoedelijke daders zijn geweest. Wel zijn reeds enige tijd de militante Fulani steeds meer actief in de staat Ondo, waar de stad Owo ligt.
Volgens Adeyemi Olayemi, een wetgever in de staat Ondo, zou het om een vergeldingsactie gaan van de Fulani in een reactie op de striktere maatregelen in de staat gericht tegen de vele ontvoeringen die er plaatsvinden. Volgens hem zou de recente aanslag een diabolische boodschap zijn van de terroristen richting Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, de gouverneur van de staat. Het afgelopen jaar werden in Nigeria de meeste christenen vermoord vanwege hun geloof.
MUMRIC, een islamitische organisatie, stelt juist dat de terreurgroep Boko Haram zich momenteel ook in het zuidwesten van Nigeria bevindt en dat deze verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag op de katholieke kerk in Owo. MUMRIC vreest dat wanneer er niet wordt opgetreden meer kerken en ook moskeeën slachtoffer zullen worden van aanvallen van Boko Haram. De islamitisch geestelijke leider en geleerde, sheikh Gumi, verklaarde dat de Fulani vredelievende mensen zijn en dat wanneer zij zouden krijgen waar ze recht op hebben, een aanslag als in Owo niet had hoeven gebeuren.