Aardbeving in Afghanistan zorgt voor enorm veel slachtoffers: 1.000 doden en 1.500 gewonden geteld

Illustratiebeeld Pexels

Uncategorized

Aardbeving in Afghanistan zorgt voor enorm veel slachtoffers: 1.000 doden en 1.500 gewonden geteld

Carl Deconinck

Een krachtige aardbeving in Afghanistan kent een hoog dodentol. Zeker 1.000 mensen kwamen om het leven en heel wat mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste aardbeving sinds decennia.

De aardbeving vond plaats in het oosten van het land, in de Pakita-provincie, niet zo ver van de grens met Pakistan. Er zijn beelden van aardverschuivingen en volledig vernielde huizen. Talibanleider Hibatoellah Akhoendzada zegt dat honderden huizen getroffen zijn en het dodentol waarschijnlijk nog verder zal oplopen. Reddingswerkers proberen nu mensen onder het puin vandaan te halen.

De beving gebeurde rond 1u30 ’s nachts lokale tijd en het epicentrum zou zich op ongeveer 44 km van de stad Khost hebben bevonden. De meeste mensen lagen dus gewoon thuis te slapen. De Taliban vroeg reeds om internationale hulp. Verschillende landen gaven al aan bereid te zijn om te willen helpen. Ook de UN en de EU boden reeds noodhulp.

Die hulpverlening is niet zo evident. Na de terugtrekking van het Amerikaanse leger, greep de taliban opnieuw de macht in Afghanistan. En dus konden ze hun radicale ideologische agenda doordrukken. Vooral vrouwen waren daar het grote slachtoffer van. Heel wat hulporganisaties weigerden dan ook dat regime te ondersteunen en trokken weg. Het land kampte bovendien ook al met een voedselcrisis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Aardbeving in Afghanistan zorgt voor enorm veel slachtoffers: 1.000 doden en 1.500 gewonden geteld”

Plaats een reactie

Delen