Extinction Rebellion (archief, foto Belga)

Uncategorized

Activisten Extinction Rebellion blokkeren toegang tot Berlaymontgebouw

Wannes Neukermans

Een tiental activisten van de milieugroepering Extinction Rebellion (XR) heeft zich maandagochtend vastgelijmd aan de toegangsdeuren van het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel. Dat meldt de organisatie. Ze eisen dat zowel op nationaal als op EU-niveau een ecocidewet wordt ingevoerd.

De actie startte om 8 uur maandagochtend en was ruim een halfuur later nog bezig, was te zien op een livestream op de Facebookpagina van XR Duitsland. “Bedrijven en lobbyisten moeten met naam en toenaam worden genoemd, ter verantwoording worden geroepen en worden vervolgd voor hun daden”, aldus XR-woordvoerder Aktis in een persbericht. Dit vereist, wat betreft de activisten, een uitbreiding van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof. Ecocide moet worden opgenomen als vijfde internationaal misdrijf, naast genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en misdrijven van agressie.

De activisten wijzen er verder op dat de Europese Unie momenteel bezig is aan een update van de wetgeving rond milieumisdrijven, voor het eerst sinds 2008. XR betreurt dat in het voorstel van de Commissie ecocide niet vermeld wordt. Zij verstaan hieronder “ernstige milieumisdrijven”. Later deze week komen de Europese leiders bijeen. De veiligheidsdiensten van de Europese Commissie en de politie zijn ter plaatse.

https://redactie.palnws.be/2022/06/extinction-rebellion-valt-binnen-bij-mcdonalds-in-brusselse-voetgangerszone/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Activisten Extinction Rebellion blokkeren toegang tot Berlaymontgebouw”

  1. Die heren/dames/x-sen, zou ik zeker ondersteunen. Van mij kregen ieder nog een tube van de beste lijm. Hen hen dubbelvoudig verlijmen… en hen dan ter plaatse laten.

  2. Maar dan staan ze verkeerd, ze moeten op het hoofdkantoor van hun extreem linkse vrienden van groen protesteren want die willen de CO2 vriendelijke kerncentrales dicht en vervuilend CO2 de lucht in duwen door gascentrales te bouwen. Die extreem linksen toch, waarom zijn ze niet langer naar school gegaan?

Plaats een reactie

Delen