De corona-pandemie zorgde ervoor dat heel wat Amerikanen besloten om te verhuizen. Men verliet massaal de grote steden en koos voor minder drukbevolkte gebieden. Nu de pandemie grotendeels voorbij is, zet de trend zich echter gewoon verder. Daarbij lijkt ook een politiek element te spelen.
De grote, vaak Democratisch bestuurde steden in Amerika, reageerden vaak op een gelijkaardige manier op de pandemie. Bedrijven moesten dicht, voor de gewone mensen golden er lockdowns en heel wat minder bewegingsvrijheid. Maar daarbovenop kwamen nog eens toegestane BLM-betogingen die vaak uitdraaiden op geweld. Die gingen gepaard met beleidsbeslissingen om middelen weg te nemen van de politie. Het gevolg was meer criminaliteit.
Dit alles zette de mensen aan om verder te gaan in een tendens die al bestond en zich ook nu verderzet. Amerikanen verlaten massaal Democratisch bestuurde steden richting Republikeins bestuurde landsdelen. Dat was voor de pandemie al zo, bleef duren tijdens corona en zet zich nu gewoon door. De 15 snelst groeiende steden en gemeenten liggen namelijk allemaal in Republikeinse staten. Omgekeerd: 14 van de 15 steden waar de bevolking in grootste aantallen vertrekt liggen in Democratische staten.
Woke
Nochtans proberen sommige steden volk te lokken in omgekeerde zin. Zo voerde de burgemeester van New York, Eric Adams, campagne om mensen uit Florida te halen nadat de overheid er een wet stemde om geen seksueel onderwijs meer te geven aan jonge kinderen tot 9 jaar. Er gaven echter weinig ouders gehoor aan de uitnodiging.
De vier grote Democratische steden, New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago zijn gelijk ook de vier grootste populatieverliezers. Samen verloren ze evenveel inwoners als er zijn in Miami. Om de vele vertrekkers te duiden wijst men vooral in de richting van de grote toename van criminaliteit, dakloosheid, woke onderwijs en politiek geweld. De beweging is mogelijk ook een teken aan de wand voor de komende tussentijdse verkiezingen in november.