België heeft afgelopen nacht opnieuw Belgische IS-vrouwen en kinderen uit kampen in Syrië gerepatrieerd. Dat bevestigt het kabinet van premier Alexander De Croo. Het gaat om zes vrouwen en zestien kinderen. De kinderen zijn allemaal jonger dan 12 jaar.
Vorige maand raakte bekend dat België een nieuwe consulaire missie had georganiseerd naar Syrië. Een Belgisch onderzoeksteam trok naar het kamp Roj, waar een aantal Belgische moeders die in verband konden worden gebracht met terreurgroep Islamitische Staat en hun kinderen zaten.
Poseren met vuurwapens
Afgelopen nacht vond een repatriëringsmissie plaats, bevestigt het kabinet van premier Alexander De Croo. Zes vrouwen en zestien kinderen werden naar ons land overgebracht. De vrouwen gaan rechtstreeks naar de gevangenis wegens hun banden met IS. Eén van de vrouwen is Nora V. Zij vertrok al in 2013 naar Syrië en poseerde daar gretig met vuurwapens. Ze is de weduwe van de gesneuvelde IS-strijder en Sharia4Belgium-militant Tarik Taketloune uit Vilvoorde.
De kinderen, die allemaal jonger zijn dan 12 jaar, worden opgevangen door het Jeugdparket. Ons land repatrieerde vorig jaar al eens zes moeders en tien kinderen uit Syrië.
Gevangenissen al overbevolkt
N-VA-Kamerlid Koen Metsu maakt zich zorgen over de repatriëring. Hij is vooral scherp voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die onlangs nog aankondigde dat hij bepaalde gedetineerden structureel een strafkorting van zes maanden wil geven om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken, maar nu wel “een groep IS-terroristes laat overbrengen naar ons land”. “Deze regering speelt met onze veiligheid”, klinkt het.
Ook het Vlaams Belang reageert verontwaardigd. “Het lijkt erop dat de veiligheid en zekerheid van onze mensen het laatste is waar de regering zich mee bezig wil houden”, zegt Kamerfractieleidster Barbara Pas. De partij pleit ervoor om Belgen die destijds naar Syrië en Irak trokken om zich bij IS te scharen daar ter plaatse te laten berechten.
Uit de analyses van het orgaan voor de dreigingsanalyse blijkt dat de repatriëring van de moeders net in het belang is van de nationale veiligheid, klinkt het bij het kabinet van de premier, omdat er zo beter toezicht kan worden gehouden en de controle kan worden versterkt. De vorige terugkeeroperatie kostte 1,7 miljoen euro.