Bijna tweeduizend migranten hebben vrijdag geprobeerd om de Spaanse enclave Melilla via Marokko te bereiken en 130 ervan zijn er volgens de prefectuur in geslaagd binnen te raken. De migranten zouden via de enclave aan de Middellandse Zeekust Spanje en de Europese Unie proberen te bereiken.
Volgens de Spaanse autoriteiten zijn deze mensen afkomstig uit landen “beneden de Sahara”. Ze zouden “goed georganiseerd zijn en geweld hebben gebruikt”. Marokko heeft een grote hoeveelheid troepen ingezet en werkte daarbij actief samen met de aanwezige Spaanse veiligheidstroepen. Langs de twaalf kilometer lange grens van Melilla staan hoge hekken met prikkeldraad. Met wachttorens en videocamera’s wordt deze grens bewaakt.
Vijf Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken. Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
(Lees verder onder de tweet.)
Diplomatieke betrekkingen
Het is de eerste keer dat een grote groep migranten Melilla probeert te bereiken sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Spanje zijn genormaliseerd. Vorig jaar hadden de twee landen ruzie over de status van de Westelijke Sahara. Toen probeerden ook verschillende groepjes Melilla en Ceuta te bereiken. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.
Migranten proberen wel vaker om via de enclaves Melilla en Ceuta Spanje en de Europese Unie te bereiken. Zo hoeven ze niet de Middellandse Zee over te steken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al 600 jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.