Titanenstrijd in Brazilië op weg naar eindpunt

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Bolsonaro zet Hollywood-acteur voor schut: “Braziliaanse grondwet nochtans makkelijker dan Hulk-scripts”

Carl Deconinck

Amerikaans president Joe Biden ontmoette donderdag voor het eerst officieel zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro. Dat is niet naar de zin van linkse activisten. Hulk-acteur Mark Ruffalo haalde uit op Twitter, maar kreeg een stevige repliek terug.

Joe Biden probeert de relaties met Brazilië opnieuw in een positieve sfeer te brengen. Hij was vol lof over het land. Daarmee lijkt hij zijn koers wat bij te willen sturen. Want eerder reageerde hij onderkoeld op Bolsonaro, iets wat die laatste dan ook weinig kon appreciëren. Voor de ontmoeting klonk Bolsonaro dan ook streng bij de pers.

“Met Trump ging alles heel goed. toen Biden binnenkwam, was er gewoon een bevriezing Ik zag hem op de G20, hij ging voorbij alsof ik niet bestond. Ik weet niet of het zijn leeftijd is of wat het is”, zei Bolsonaro, 67, over de 79-jarige president van de VS. “Ik zal een bilaterale ontmoeting met hem hebben. Ik zal afdwingen wat Brazilië voor de wereld vertegenwoordigt. Ik ga niet glimlachen en handen schudden of op een foto verschijnen. Ik ga problemen oplossen. Ik ben de president van Brazilië en zal niet, zoals sommigen willen, een internationale agenda accepteren om er goed uit te zien”, voegde Bolsonaro eraan toe.

Hollywood

Dat is echter niet naar de zin van veel progressieve krachten. Ook Hollywood-acteur Mark Ruffalo liet zich horen over het bezoek. Op Twitter schreef hij ten aanzien van Biden: “De man die u vandaag ontmoet, respecteert de democratie niet en dreigt consequent met een staatsgreep.”

Dat liet de Braziliaanse president niet over zich gaan. Hij haalde hard en spottend uit naar de acteur. “Beste Mark Ruffles, kalmeer! Ik weet zeker dat je de Braziliaanse grondwet nog nooit hebt gelezen, maar ik kan je verzekeren dat het in niets lijkt op de ingewikkelde Hulk-scripts die je moet onthouden: “AHGFRR.” Lees het en je zult ontdekken dat ik die niet alleen respecteer, maar ook de rechtsstaat van Brazilië bescherm.

En hij ging verder. “Uit de feiten blijkt dat mijn regering altijd aan de kant van de democratie en de Grondwet heeft gestaan. Het is Braziliaans links (je meesters) die de pers willen controleren, de vrijheid van meningsuiting willen inperken, het internet wil censureren en dictaturen als Cuba en Venezuela financieel wil steunen, niet ik.” “Laat me het simpel maken: als Captain America werd gekozen door meer dan 55 miljoen mensen en Thanos, die een buitenlander is en niets van de VS weet, probeert zich te bemoeien met het Amerikaanse grondgebied of het verkiezingsproces, dan is het Thanos en niet de kapitein die de democratie niet respecteert.”

Bolsonaro sloot af met nog een laatste sneer: “Trouwens, de originele Hulk was veel cooler. Hij had geen computer nodig om er sterk uit te zien en begreep echt iets van de natuur.” Op zijn tweets regende het positieve reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

17 gedachten over “Bolsonaro zet Hollywood-acteur voor schut: “Braziliaanse grondwet nochtans makkelijker dan Hulk-scripts””

  1. .””If I see two men kissing in the street, I will beat them.” He later publicly defended beating gay children, saying, “If your child starts to become like that, a little bit gay, you take a whip and you change their behavior.”
    Terug naar de middeleeuwen.

  2. Het verbaast me dat iedereen zo eenzijdig positief op Bolsonaro reageert.
    Blijkbaar kun je niet rechts zijn en tegelijkertijd met recht en rede uiterst bezorgd zijn over de massale houtkap in het Amazonewoud, die niet alleen onvervangbare en unieke bioverscheidenheid vernietigt – o.m. voor onze te goedkope zuivel en vlees (soja t.b.v. de mega vleesnijverheid i.p.v. vele malen duurzamer verwerking tot voeding), het bedreigt en tiranniseert ook AUTOCHTONE indianenvolkeren. Iedere zogenaamde “held” heeft vaak ook helaas zeer duistere, lees dictatoriale kanten. Op de langere duur schaadt dat ook de grosso modo welvarende landen in o.m. West Europa. Simplisme en korte termijn belangen zijn eenvoudig onverantwoord.

Plaats een reactie

Delen