Donderdag heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de voorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in de strijd tegen fiscale fraude afgeschoten. Bouchez waarschuwde in een interview met Bel-RTL verder ook voor een fiscus die vergelijkbaar is aan de Stasi, de inlichtendienst van de DDR.
Eerder schreven verschillende kranten al dat Van Peteghem de verjaringstermijn van bepaalde fiscale dossiers wilde uitbreiden van drie naar tien jaar. Bouchez is hier felle tegenstander van. Als tegenaanval stelt de MR nu voor een einde te maken aan de Antigoon-rechtspraak op fiscaal gebied. Het Hof van Cassatie oordeelde in 2015 dat de fiscus belastingen mocht heffen op basis van onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal. Die rechtspraak maakt het, bijvoorbeeld, mogelijk dat vertrouwelijke gegevens die een medewerker van een buitenlandse bank heeft verzameld in een Belgisch belastingdossier kunnen worden gebruikt.
“Bankovervaller heeft meer rechten dan belastingbetaler”
“In België heeft een bankovervaller meer rechten dan een belastingbetaler”, leidt Bouchez daaruit af. Volgens de voorzitter van de Franstalige liberalen laat die redenering toe dat “we aanvaarden dat de fiscus een nieuwe Stasi wordt en dat ze alles over uw leven kan weten. De realiteit is vandaag dat de fiscale administratie een administratie is die alle informatie over u kan verkrijgen, of u schuldig bent of niet. Dat kan niet in een rechtstaat.”
Het kabinet-Van Peteghem laat in een reactie aan persagentschap Belga weten dat alle federale regeringspartijen, dus ook de MR, het fraudeplan van de minister hebben goedgekeurd. In dat plan is onder meer de verlenging van de verjaringstermijn opgenomen, aldus het kabinet. In het regeerakkoord werd benadrukt hoezeer deze Vivaldiregering de strijd tegen fiscale fraude als “speerpunt” ziet. Door personeelstekorten deden de oppositiepartijen dat echter af als “gebakken lucht”.