MR chairman Georges-Louis Bouchez pictured during the meeting of MR, French-speaking liberals in Herstal, on the first of May, Labour Day, the International Workers' Day, Sunday 01 May 2022. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Binnenland politiek

Bouchez: “Laatste indexering vrijstellen van sociale bijdragen”

Wannes Neukermans

MR wil de laatste indexering van het jaar eenmalig vrijstellen van sociale bijdragen. Dat zou neerkomen op een inspanning van anderhalf miljard euro voor de overheid, die de ondernemingen voor 1 miljard euro ten goede zou komen. Het andere halve miljard zou naar de loontrekkenden gaan. Dat moet de concurrentiekracht van de bedrijven op peil houden en de koopkracht van de gezinnen steunen in tijden van hoge inflatie, volgens de MR.

Die 500 miljoen euro kan gaan naar de lage lonen en mediaanlonen (rond 2.500 euro), legde partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag uit in verschillende media. Het zou gaan om een “one shot”. De redenering die erachter schuilgaat, is dat de staat de grootste winnaar is van de automatische loonindexering. De inflatie van 8 procent komt neer op 20 miljard euro aan uitgaven voor de bedrijven in de komende twee jaar, die via sociale bijdragen en de personenbelasting in de kassen van de staat belandt.

Geen cheques, maar mensen aan het werk

Tegelijkertijd schuiven de Franstalige liberalen een aantal maatregelen naar voren voor een nieuwe hervorming van de arbeidsmarkt. Volgens Bouchez ligt de sleutel tot succes namelijk niet in het “uitdelen van cheques en gadgets”, maar in het meer aan het werk krijgen van de Belg. Het streefdoel is een tewerkstellingsgraad van 80 procent.

Zo ligt er een verhoging van de belastingvrije som van 9.000 naar 12.000 euro op tafel. Daarnaast moet de werkloosheidsuitkering ten eerste verminderen en uiteindelijk stoppen na verloop van tijd, voor wie na twee jaar niet ingaat op minstens twee jobaanbiedingen of twee opleidingen naar een knelpuntberoep. Andere voorstellen slaan op de activering van langdurig zieken en de mogelijkheid voor werkgevers om aanwervingen af te schrijven als “menselijk kapitaal” op vijf jaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Bouchez: “Laatste indexering vrijstellen van sociale bijdragen””

  1. Denkt Bouchez dat ze in de Walen staan te springen voor een hogere tewerkstellingsgraad!Diegenen nu in allerlei sociale hangmatten liggen zijn net het kiesvee van de PS en PTB!
    Met het verminderen en totaal stoppen van de werkloosheidsuitkeringen zullen de vakbonden eens lachen.In België bouwt men daarmee pensioenrechten op en het zijn de vakbonden die de dossiers van de werklozen beheren.Bouchez predikt in de woestijn!

Plaats een reactie

Delen