Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Britse film uit bioscoopzalen gehaald wegens ‘blasfemie’ tegen profeet

Carl Deconinck

Een film die in het Verenigd Koninkrijk is geproduceerd, zorgt voor veel ophef. Moslims betoogden tegen de voorstelling ervan in de cinemazalen. Ze vinden de film een vorm van blasfemie. De verantwoordelijke keten zal de ‘godslasterlijke’ film niet meer uitzenden.

Lady of Heaven vertelt het verhaal van Fatima, de dochter van de islamitische profeet Mohammed, via het opvolgingsverhaal van Mohammed door zijn neef en opvolger, Ali. De film vertelt alles gelijktijdig met een hedendaags verhaal uit Irak, waar IS-strijders terreur zaaien. Een jongetje uit Mosul, Laith, wordt wees wanneer zijn moeder door strijders van de Islamitische Staat wordt geëxecuteerd omdat ze hem een godslasterlijk liedje heeft geleerd. Een soldaat uit Bagdad adopteert Laith, en de moeder van de soldaat troost de jongen door hem het verhaal van de heilige Fatimah te vertellen. Haar voorbeeld van kracht zal hem op de been houden in donkere tijden, belooft ze.

De film is vanuit een sjiitisch perspectief gemaakt. Dit betekent dat onder meer een afbeelding van de profeet getoond wordt. Nochtans speelt geen enkele acteur hem. Men maakt gebruik van computergegenereerde gezichten voor Mohammed en zijn entourage. Bovendien zorgen zonnestralen ook voor wat verhulling. Men stelt Fatima voor als het eerste slachtoffer van terrorisme. Verder pleit de film vooral voor vrede en tolerantie. Volgens recensenten van The Guardian voelt de film echter “verstikkend orthodox” aan.

(Lees verder onder de video.)

Blasfemie

Al deze elementen zijn stof genoeg voor religieuze soennieten om meer dan ontevreden te zijn. Ze vinden de film godslasterlijk en betoogden massaal voor de cinemazalen in diverse Engelse steden. Ze beweren dat de film sektarische haat zaait. De betogers vinden dat ze het recht hebben om niet beledigd te worden. In een toespraak haalt een betoger aan dat vrijheid van meningsuiting ook niet geldt voor de Holocaust of het geven van kritiek op Israël. De omstaanders reageren daar instemmend op.

De betogers zorgden ervoor dat heel wat cinemabezoekers zich niet meer comfortabel voelden. Er is een petitie gestart waarin wordt opgeroepen om de film definitief uit de Britse bioscoopzalen te verwijderen. Ze heeft tot nu toe de handtekening van bijna 116.000 internetgebruikers ontvangen.

Een woordvoerder van Cineworld vertelde vanochtend: “Als gevolg van recente incidenten in verband met vertoningen van ‘The Lady of Heaven’, hebben we de beslissing genomen om komende vertoningen van de film in het hele land te annuleren om de veiligheid van ons personeel en onze klanten te waarborgen.” Daarmee volgt het Verenigd Koninkrijk het voorbeeld van Iran, Pakistan en Egypte. Daar is de film ook uit de zalen gehaald omdat hij moslims tegen elkaar zou opzetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

15 gedachten over “Britse film uit bioscoopzalen gehaald wegens ‘blasfemie’ tegen profeet”

  1. Dus een moslim die deze film niet gaat zien wegens niet willen samen zijn met kafirs gaat nu bepalen wat deze kafir wel mag zien.
    Wordt het niet stilletjes aan tijd dat in West-Europa de godsdienstvrijheid wordt afgeschaft of is dit bij deze in het V.K. al gebeurd….

  2. Ik stel een zeer redelijke oplossing voor, zet alle soennietten, sjiietten, fatah, hamas, hezbollah, al qaida, al shabaab, is, taliban, en alle andere islaMIETJES (dat zijn mannen die lange vrouwenkleding dragen) tezamen en laat ze het uit ‘praten’ op hun manier. Die film, die wil ik zien. Blasfemie, blaast hem op!

  3. Ik heb geen film nodig om te weten wat voor achterlijke ideologie de islam is. Het is wel hatelijk dat ik verplicht word om met deze moslims samen te leven.

  4. Een godsdienst die de grondwettelijke vrijheden van de burgers bedreigt dient buiten de wet te worden gesteld. Een tip aan de politiek: tijd om een referendum te houden over het instellen van een verbod op agressieve religies die onze vrijheden en democratie bedreigen.

  5. En dan zijn er hier nog massa’s mensen die denken dat de multicul met de westerlingen gelukt is.Soennieten en Sjiieten zouden elkaars strot kunnen afbijten en die geloven dan nog in dezelfde God!

  6. Blasfemie is een woord dat niet bestaat, het bestaat wel als men bewijst dat ‘het’ bestaat maar zolang de islaMIETJES niet bewijzen dat er een god bestaat dan kan er ook geen blasfemie bestaan. Iets dat niet bestaat kan je ook niet bewijzen, duidelijk toch.

  7. Sinds wanneer mag er geen kritiek zijn op Israel? En vergeljking met holocast gaat niet op. Alle godsdiensten zijn fake en puur om macht uit te voeren op mensen. Holocast is een feit. alhoewel ik niet akkoord ga ontkenning holocast strafbaar is. maar ja de islam is een achterlijke, idiote godsienst.

  8. Of hoe het Westen plooit voor de Moslim tirannie! Vrijheid van meningsuiting onder het moslim bewind hier in het Westen!Geen wonder dat VB geen moeite moet doen om een pak stemmen te vergaren…

Plaats een reactie

Delen