Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Britse gezondheidsdienst NHS gebruikt woord ‘vrouw’ niet langer in info omtrent baarmoederhalskanker

Redactie PAL

De Britse National Health Service of NHS heeft het woord ‘vrouw’ geschrapt uit haar online informatiebrochures omtrent baarmoederhalskanker. Wanneer patiënten info willen die specifiek op vrouwen van toepassing is, moeten ze verder op de site doorklikken.

De NHS-website is in het Verenigd Koninkrijk vaak het eerste referentiepunt voor mensen die symptomen van kanker controleren. Tot voor kort stond er duidelijk het woord ‘vrouwen’ om kankers te bespreken die uitsluitend bij vrouwen voorkomen. Concreet stond er te lezen dat “kanker in de baarmoeder een veel voorkomende vorm van kanker is die het vrouwelijke voortplantingssysteem aantast. Het komt vaker voor bij vrouwen die de menopauze hebben doorlopen”.

In de gewijzigde tekst staat echter nergens meer een referentie naar het geslacht van de patiënt. “De meeste baarmoederkankers beginnen meestal in de binnenkant van de baarmoeder (baarmoederslijmvlies). Dit staat ook bekend als endometriumkanker”, staat er nu te lezen.

Andere aspecten van de NHS-website die een verandering hebben ondergaan, zijn de verwijzing naar eierstokkanker als aantasting van “de twee organen die eicellen opslaan die nodig zijn om baby’s te maken”. Voorheen sprak de website echter nog van “kanker in de eierstokken is een veel voorkomende soort kanker bij vrouwen”, wat een heel stuk eenvoudiger klinkt.

Kritiek

De wijziging wordt echter niet op applaus onthaald door onderzoekers. Zij denken dat de website nu een stuk minder toegankelijk zal zijn voor mensen die de taal niet goed spreken en moeite zouden hebben met de ingewikkelde termen die de NHS gebruikt. Volgens de onderzoekers hebben mensen die niet goed Engels spreken over het algemeen al een slechtere gezondheid omdat ze minder makkelijk hulp zoeken. Deze wijziging zou die negatieve trend enkel in de hand werken.

Dokter Karleen Gribble voerde een onderzoek naar het belang van taalgebruik in dit kader, en sluit zich aan bij de kritiek. “Het zal zeker goed bedoeld zijn, maar kan de gezondheid van mensen in gevaar brengen”, stelt ze. Volgens haar is het heel belangrijk dat mensen die informatie zoeken over symptomen die ze hebben direct kunnen zien op wie de gegeven informatie van toepassing is. “Daarom moet je op de site onmiddellijk kunnen zien welke informatie van toepassing is op vrouwen, voor je ingewikkelde woorden gebruikt”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Britse gezondheidsdienst NHS gebruikt woord ‘vrouw’ niet langer in info omtrent baarmoederhalskanker”

  1. Zou jenna boeve van extreem links groen wel menstrueren? Of zit M/V/X/DING/jenna al in de menopauze? Als het bloed uit het andere gaatje komt, tja, maar als M/V/X/DING noch man nog vrouw is, hoe kan dan een ex man baarmoederhalskanker krijgen? Een ode aan al de “echte” dames die ooit gestorven zijn aan deze ziekte, extreem links lacht jullie gewoonweg uit ondanks jullie leed. Jongens toch, ik mijne piet afsnijden.

  2. Binnen 200 jaar heeft MOEDER natuur heel de klimaatellende terug onder controle,want tegen die tijd gaat het mensDOM nog maar een fractie zijn van nu.
    De Westerse wereld gaat ten onder aan woke-isme en omvolking ,de rest van de wereld aan hongersnood en onderlinge conflicten…..

Plaats een reactie

Delen