Open University (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Britse universiteiten bieden lessen ‘antiracisme’ aan: “Blanke suprematie zit in de Engelse taal ingebakken”

Redactie PAL

In het Verenigd Koninkrijk is veel te doen om een online lessenpakket dat ontwikkeld is door de Open University, een Britse universiteit die zich op online lessen toelegt. In die lessen stelt men namelijk onder andere dat blanke suprematie eigen is aan de Engelse taal.

Open University, een universiteit die vooral lessen ontwikkelt die via afstandsonderwijs gegeven kunnen worden, heeft een wel erg bijzonder lessenpakket samengesteld. Onder de naam ‘Union Black’, dat vorig jaar gelanceerd werd na een investering van meer dan 500.000 Britse pond, wordt onder andere gesteld dat de ideeën van de “blanke hegemonie” verweven zitten in de denkbeelden van de burger. Ondertussen bieden al meer dan 100 universiteiten de online lessen aan en kunnen studenten de cursus gratis volgen. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de prestigieuze Imperial College Londen.

Blanke hegemonie

De lessen werden ontwikkeld door professor Marcia Wilson, die verantwoordelijk is voor Diversiteit, Inclusie en Gelijkheid bij Open University, en David Lammy, politicus voor de socialistische partij Labour. Het telt verschillende modules, die steeds de focus leggen op bepaalde elementen die volgens hen fout zijn aan onze huidige maatschappij.

Zo kan verwezen worden naar de module ‘Wat is witheid?’, waarin bestudeerd wordt hoe binnen religie, politiek en rechten de blanke suprematie zit ingebakken in de Engelse taal en de culturele psychologie van de bevolking. “Gezien de wereldwijde verspreiding van het Engels zit het beeld van een blanke hegemonie stevig ingebakken in de hersenen van blanke, zwarte en gekleurde mensen”, klink het. Daarnaast is er nog een module over de ‘cancel culture’, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om situaties te delen waarin ze gerebelleerd hebben tegen zaken die in hun ogen onrechtvaardig waren.

“Woke brainwashing”

Volgens critici zijn de lessen en de claims over de Engelse taal louter gebaseerd op de drang om zo woke mogelijk te zijn. Dat zegt professor Zareer Masani, die historicus is. “Wat men in deze lessen zegt is typisch woke: het strookt niet met de realiteit, erkent op geen enkele manier hoe de geschiedenis echt in elkaar zit en wijst om een gebrek aan kennis”, reageert hij scherp. “Dit is een trieste getuigenis van hoe onze toekomstige academici worden gehersenspoeld, omdat het negeert hoe taal doorheen de geschiedenis evolueert onder verschillende invloeden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over “Britse universiteiten bieden lessen ‘antiracisme’ aan: “Blanke suprematie zit in de Engelse taal ingebakken””

  1. Mogen we nog onszelf zijn ja. Voor mij is europa blank en al die negers en andere ‘kleuren’ is import en moeten zich aanpassen aan onze taal, cultuur en godsdienst, zoniet, oprotten dan.

  2. Blanke huidskleur is dan geen kleur? En zwarte huidskleur ook niet?
    Ik vraag me dan toch wat hoe een “gekleurde mens” eruit ziet…
    Een nogal racistische stelling, me dunkt.

  3. Oei beetje ubermensch komen spelen Liesbeth ? Zoals het de ganse “ons kent ons” zooi past, wat uit de hoogte komen doen. Zou zeggen blijf vooral proberen, ik wens je alvast succes.

    Wat die lessen betreft “who cares” wat ze daar in England allemaal uitvinden om ons een schuldgevoel aan te praten. Dat linkse bakvisjes daarin mee gaan, moeten ze zelf weten. Ik trek me daar geen zak van aan. Bij mij moeten ze niet zijn, want das toch verloren moeite.

  4. Open University publiceerde destijds zelfstudie-cursussen in handige boekjes, telkens vergezeld van kleurendiapositieven en een opgave van verder te raadplegen publicaties. Daar stak men enorm veel van op. De huidige online woke-zever is het niet waard gelezen, laat staan bestudeerd te worden.

Plaats een reactie

Delen