Bulgaarse regering valt opnieuw: mogelijke 4e verkiezingen in jaar tijd

Shutterstock

Uncategorized

Bulgaarse regering valt opnieuw: mogelijke vierde verkiezingen in jaar tijd

Carl Deconinck

Het Bulgaars parlement heeft woensdag een motie van wantrouwen tegen de regering goedgekeurd. Daardoor moet de hervormingsgezinde regering van premier Kiril Petkov opstappen. Opvallend, aangezien die pas een half jaar in het zadel zat.

De conservatieve oppositiepartij GERB diende de motie van wantrouwen in, omdat de partij vond dat de liberale regering een rampzalig financieel beleid voerde. Die werd in het parlement goedgekeurd door een meerderheid van 123 tegen 116 stemmen. De regering van eerste minister Kiril Petkov had pas een half jaar de leiding over de Bulgaarse regering.

Spanningen door oorlog

Uittredend premier Kiril Petkov hield na de motie van wantrouwen een toespraak. “Het was een eer voor mij om een regering te leiden die werd neergehaald door mijn politieke tegenstanders en de ambassadeur van Rusland.” Daarmee verwees hij naar de spanningen in zijn land rond de oorlog in Oekraïne. De socialistische verzette zich namelijk tegen wapenleveringen aan Oekraïne.

Het is onduidelijk of er nu nieuwe verkiezingen komen. De pro-Europese Petkov krijgt eerst nog de kans om een nieuwe regering te vormen, net zoals twee andere partijen dat nog mogen proberen. Indien dat mislukt komen er nieuwe verkiezingen. Dat zou al de vierde zijn sinds april 2021. De val van de regering betekent ook dat bepaalde Europese fondsen mogelijk in gevaar komen, terwijl Bulgarije een van de armste EU-lidstaten is. Een eventuele toetreding tot de euro komt daardoor ook in het gedrang. Die staat normaal gezien gepland voor 2024.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Bulgaarse regering valt opnieuw: mogelijke vierde verkiezingen in jaar tijd”

  1. Een desastreus financieel beleid waar hebben we dat nog gehoord?
    Die wapenleveringen door sommige voormalige Warshawpact landen gaat als een boemerang terugkomen voor Europa!De gasproblemen gaan nog veel slapeloze nachten bezorgen voor onze Europese “leiders”.Uncle Sam blijft buiten schot en passeert langs de kassa voor de nieuwe wapens die ze verkopen en de energieleveringen aan Europa.Rusland heeft nog meer gas en olie geëxporteerd naar zijn bondgenoten China e.d.

  2. Kiril Petkov rijdt voor Amerika niet voor Bulgarije. Een type à la Macron, Trudeau, Rutte, Decroo, Charles Michel enz. Het soort “leider” dat zijn eigen volk verraadt.

Plaats een reactie

Delen