Wei Fenghe, de Chinese minister van Defensie, gaf recent aan dat het nastreven van Taiwanese onafhankelijkheid “een pad naar de dood” betekende. Dat vertelde hij op een conferentie in Singapore.
De Chinese minister van Defensie begon zijn toespraak op de veiligheidsconferentie in het kader van de Shangri-La-dialoog met de onjuiste bewering dat China nog nooit een oorlog tegen een ander land is begonnen. Enkele minuten later waarschuwde generaal Wei Fenghe het publiek van ambtenaren en veiligheidsdeskundigen uit landen in de regio echter dat het Volksbevrijdingsleger elke poging van Taiwan om onafhankelijkheid na te streven zou “verpletteren”.
“De VS vochten een burgeroorlog voor hun eenheid. China wil nooit zo’n burgeroorlog. We zullen elke poging tot Taiwanese onafhankelijkheid resoluut verpletteren“, zei Wei zondag tegen het publiek. Hij maakte daarmee een bizarre verwijzing aangezien het geschil tussen Beijing en Taipei zijn oorsprong vindt in de Chinese burgeroorlog die de Communistische Partij in 1949 aan de macht bracht.
Amerikaanse steun
De opmerkingen van de driesterrengeneraal kwamen een dag na zijn eerste ontmoeting met de Amerikaanse minister van defensie Lloyd Austin. Die volgde na een periode van amper contact op hoog niveau tussen de militairen sinds Joe Biden in functie is getreden. Wei en Austin woonden het forum bij op een moment dat de betrekkingen tussen China en de VS zich in de slechtste staat bevinden sinds de normalisering van de betrekkingen in 1979. Bovendien neemt de bezorgdheid over mogelijke Chinese militaire acties tegen Taiwan toe.
Daags voordien had zijn Amerikaanse ambtgenoot, Lloyd Austin, China nog benoemd als “de bron van instabiliteit”. Het land gedraagt zich volgens hem “provocatief en destabiliserend”. Daarom steunt Amerika de versterking van de verdedigingscapaciteiten van Taiwan. Om het status quo te kunnen bewaren.
Die houding is een doorn in het oog van China. Wei wees er op dat zijn land geen wapens stuurt naar Rusland om mee te vechten in Oekraïne. Opvallend, daarbij sprak hij over de oorlog, en niet over het conflict, zoals China doorgaans doet. Volgens Wei lijdt gans de wereld onder de gevolgen van de oorlog. Daarbij stelde hij de vraag: “Wie is het brein achter de oorlog? Wie kan er het meest winnen? Wie giet er olie op het vuur?”
Taiwan
De hardste woorden waren er in de richting van Taiwan. “Degenen die Taiwanese onafhankelijkheid nastreven in een poging om China te splijten, zullen zeker geen goed einde kennen. Niemand mag ooit de vastberadenheid en het vermogen van de Chinese strijdkrachten onderschatten om haar territoriale integriteit te waarborgen”, zei hij. “We zullen tegen elke prijs vechten en we zullen vechten tot het bittere einde. Dit is de enige keuze voor China.”
Alsof de boodschap nog niet duidelijk genoeg was, zei Wei dat het “een weg naar de dood” zou zijn als Taiwan zich onafhankelijk van China zou verklaren. Een Europese diplomaat omschreef Wei’s opmerkingen over Taiwan als “sterker dan gewoonlijk”. Daarbij merkte hij op dat Wei nu de regerende partij van Taiwan gelijkstelt aan voorstanders van onafhankelijkheid.
“Wij eisen dat de VS ophoudt China te besmeuren en in bedwang te houden”, zei Wei in een duidelijke waarschuwing aan Washington. “Als iemand China een oorlog opdringt, zal het volksbevrijdingleger niet terugdeinzen.