Christelijk dorp aangevallen door gewapende Koerden in Turkije

Twitter @AssyriaTV

Uncategorized

Christelijk dorp aangevallen door gewapende Koerden in Turkije

Jakob Kürüm

Afgelopen zondag heeft een menigte bewapende Koerden het christelijke dorp Ibrahimie in Turkije aangevallen. Op deze dag vierden de dorpelingen de heropening van de Heilige Georgiuskerk.

De reden voor de aanval is volgens Assyria TV dat de christenen terugkeren en hun huizen heropbouwen. In 1980 moesten de christenen vluchten voor het conflict tussen de Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Turkse regering. Velen namen de benen naar Europa. Heel wat christelijke eigendommen werden toen door de Koerden in beslag genomen.

Sinds enkele jaren treken zeer veel christenen terug naar hun geboorteplaats. Dat is iets wat de vele Koerden die zich op het christelijke grondgebied hebben gevestigd niet graag zien gebeuren. Zo tonen videobeelden van een bewakingscamera een menigte bewapende Koerden die het dorp binnenvallen en hun woede de vrije loop laten.

“Turkse regering moet ingrijpen”

Volgens Dikran Ego, voorzitter van Assyria TV, is dit een nieuwe vorm van geweld tegen de christelijke Assyriërs. “Onze gemeenschap krijgt vaak te maken met pesterijen, zoals brandstichting, dreigingen en diefstal. Maar dat er een groep van gewapende mannen op klaarlichte dag onze dorpen binnenvalt, is nieuw”, vertelt Dikran aan PAL NWS.

“Veel van onze mensen die terugkeren moeten vaak eerst juridisch hun grondgebied terugvorderen, wat meestal ook lukt. Vele rechtszaken worden door de christenen gewonnen, maar het winnen van een rechtszaak betekent niet dat je je grondgebied terughebt. Heel wat christenen krijgen te maken met pesterijen en dreigementen. De Turkse regering zou meer voor hun veiligheid moeten doen. Misdaden zoals we afgelopen zondag hebben meegemaakt, zouden door de Turkse regering vervolgd en veroordeeld moeten worden”, besluit Dikran.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jakob Kürüm (°1994, Paderborn) is een zichtbaar en actief lid van de oosters-christelijke gemeenschap in Mechelen. Gemotiveerd door een groot maatschappelijk besef volgt Kurum het lijden en de vervolging van de christelijke geloofsgemeenschap in het Midden-Oosten en de rest van de wereld op.

3 gedachten over “Christelijk dorp aangevallen door gewapende Koerden in Turkije”

  1. de agressie van de moslims is wereldwijd een vet probleem. de Kruisvaarders, de gedreven christenen mét balletjes, maakten er destijds korte metten mee. hier in het westen zijn er bijna alleen nog maar linkse softmietjes, lafbekjes, anti-nationalisten, verraders. zo diep zijn we gevallen.

Plaats een reactie

Delen