Bevolking communistisch Cuba eist meer vrijheid

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Cuba geeft celstraffen tot 25 jaar aan mensen die deelnamen aan betoging tegen regering

Carl Deconinck

Vorige zomer vonden er in Cuba zeldzame betogingen plaats tegen het communistische regime. Dat reageert nu met zware straffen. Honderden mensen zijn veroordeeld voor hun deelname, sommigen kregen tot 25 jaar celstraf.

Begin juli vorig jaar vonden er hevige protesten plaats in het land. De Cubanen kwamen massaal op straat tegen het communistische regime vanwege de slechte economische omstandigheden in het land. Er waren voedseltekorten en de prijzen bleven stijgen. Tegelijkertijd hield ook de coronapandemie er lelijk huis. Cuba maakte de ergste crisis door van de afgelopen 30 jaar. President Diaz-Canel legde de schuld van de crisis bij de Verenigde Staten en de economische sancties. Hij zei dat veel betogers oprecht waren, maar ze waren volgens hem gemanipuleerd door de VS en hun “huurlingen”.

De overheid arresteerde toen heel wat mensen. Nu sprak het de straffen uit voor deze betogers. Die zijn erg stevig. De openbaar aanklager zei dat 297 mensen een gevangenisstraf kregen wegens opruiing, het verstoren van de openbare orde, mishandeling of diefstal. Een minderheid kreeg de optie om gemeenschapsdienst te doen.

“Het bureau van de procureur-generaal blijft het publiek informeren over de juridische reactie op de gebeurtenissen van 11 juli 2021, die een aanval vormden op de constitutionele orde en de stabiliteit van onze socialistische staat”, klinkt het in de officiële verklaring.

Hard overheidsingrijpen

Het is verboden in het communistische land om te betogen. Zelfs openbare bijeenkomsten zonder toestemming van overheidswege mogen niet.

De overheid greep tijdens de betogingen hard in. Er circuleerden beelden van agenten die mensen arresteerden, in elkaar sloegen en met pepperspray bespoten. Eén betoger werd zelfs doodgeschoten. Bij de veroordeelden zitten ook jongeren tussen 16 en 18 jaar. Nochtans verliepen de betogingen zelf grotendeels zonder incidenten. De EU, de VS en mensenrechtenorganisaties zijn dan ook erg kritisch over de manier waarop Cuba met de demonstranten omgaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Cuba geeft celstraffen tot 25 jaar aan mensen die deelnamen aan betoging tegen regering”

  1. Na Fidel is het leven niet echt rooskleuriger geworden?Toen Fidel stierf liet hij een erfenis van ca.240 miljoen dollar na.De gewone Cubaan moet het met veel minder stellen.Leve de arbeidersparadijzen die Mertens,Hedebouw en co zo bewieroken.Proletariërs aller landen verenigd u!

Plaats een reactie

Delen