Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (foto: Belga)

Uncategorized

Demir schrapt miljoenen aan groenestroomcertificaten: “Elektriciteitsfactuur over 7 jaar meer dan miljard euro verlicht”

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zegt in de komende drie jaar 225 miljoen euro uit de elektriciteitsfacturen te zullen halen. In totaal zou het over een periode van zeven jaar over meer dan een miljard aan besparingen gaan. Dat doet ze via een bijsturing op de markt van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten.

Energieleveranciers zullen vanaf 2023 minder certificaten moeten opkopen door een aanpassing van de quotumplicht. Daardoor moet er ook minder doorgerekend worden aan de verbruiker. Op korte termijn zal er weliswaar geen groot effect zijn op de facturen, nuanceert minister Demir.

Historische last

Ze verlaagt de quota van groenestroomcertificaten die de energieleveranciers tussen nu en 2030 moeten inkopen. Tegelijkertijd bouwt ze het overschot aan warmtekrachtcetrificaten versneld af. In 2023 zal de elektriciteitsfactuur op die manier netto met 49 miljoen euro dalen. Het jaar nadien gaat het over een daling van 75 miljoen euro, in 2025 daalt de factuur met 101 miljoen euro. Tegen 2030 zal er op die manier voor 1,2 miljard euro bespaard worden.

De bijsturing staat los van de eerder geplande afroming bij de grote overgesubsidieerde zonnepaneelinstallaties. Daarvoor worden nog voorbereidingen getroffen. “De historische groenestroomcertificaten zijn een zware last die we nog enige tijd meedragen, maar nog nooit deed een regering zo veel om zaken uit de elektriciteitsfactuur van de mensen te krijgen”, aldus Demir. “Met deze technische ingreep doen we dat een zoveelste keer op rij.”

Dat de Vlaamse regering historisch veel doet om de facturen te doen dalen, bevestigden de energieregulatoren twee weken geleden. Toen brachten zij een rapport uit waaruit bleek dat de Vlaamse netwerkkosten in de energiefactuur sinds het aantreden van Demir al met 23 procent gedaald zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Demir schrapt miljoenen aan groenestroomcertificaten: “Elektriciteitsfactuur over 7 jaar meer dan miljard euro verlicht””

  1. Toen nva mee in de regering zat hebben ze de intercommunales verplicht ook vennootschapsbelasting te laten betalen wat doorgerekend word in de factuur en jaarlijks meer dan 104 miljoen € kost. Als ze het geïmplementeerd hebben kunnen ze het er ook uithalen. Zuiver diefstal van de gebruiken.

Plaats een reactie

Delen