Denemarken zal meestappen in Europees defensiebeleid na historisch referendum

Shutterstock

Uncategorized

Denemarken zal meestappen in Europees defensiebeleid na historisch referendum

Carl Deconinck

Na een historische verkiezing stemden de Denen massaal voor een aansluiting bij het defensiebeleid van de Europese Unie. Het land maakte in het verleden gebruikt van een opt-out, de mogelijk om zich onafhankelijk op te stellen. De Russische agressie in Oekraïne overtuigde de Deense bevolking echter om meer samen te werken met de rest van de EU.

Het referendum van woensdag in Denemarken laat weinig twijfel bestaan over wat de Denen willen. Bijna 67 procent stemde in om mee te doen met het Europese defensiebeleid. Het land volgt daarmee de Scandinavische buren die hun historische neutraliteit lieten varen om aan te sluiten bij de NAVO. Ook Denemarken volgde lang een meer onafhankelijke koers het vlak van landsverdediging. Het was de enige EU-lidstaat die geen deel uitmaakte van het defensie- en veiligheidsbeleid.

Met dit referendum slaagt een regering er voor het eerst in om een van de uitzonderingen af te schaffen die in 1993 in een referendum over het Verdrag van Maastricht werden bedongen. Het resultaat, met 67 procent instemming om de opt-out te laten vallen, is meteen het sterkste resultaat in een referendum over de EU ooit in Denemarken. De Franse president, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en enkele topfiguren bij de EU prijzen het Deense besluit.

Signaal aan Poetin

“We hebben een signaal afgegeven aan onze bondgenoten in de NAVO en in Europa. En we hebben een duidelijk signaal gegeven aan Poetin”, zei premier Mette Frederiksen woensdag laat, nadat de meeste stemmen waren geteld. “Wanneer Poetin een vrij en onafhankelijk land binnenvalt, wanneer Poetin de vrede en stabiliteit bedreigt, komen we allemaal dichter bij elkaar”, aldus Frederiksen.

Christine Nissen, onderzoeker bij het Deense Instituut voor Internationale Studies, denkt dat de praktische impact eerder bescheiden zal zijn. Ze vindt het vooral relevant dat de trend van toenadering tussen Europese landen zich verder zet. Ze verwacht dat Europese landen nu meer verantwoordelijkheid zullen opnemen binnen de NAVO. Historisch zijn Europese landen immers veel minder actief binnen de NAVO. Defensie is vaak een post waar regeringen op besparen, waardoor vooral de Verenigde Staten de last op zich moeten nemen. Vooral voormalig president Donald Trump hamerde op de gevaren van die houding. Hij wees daarbij expliciet Duitsland op de vingers, dat Rusland zo vrij spel gaf.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Denemarken zal meestappen in Europees defensiebeleid na historisch referendum”

  1. Denemarken zou aan Oekraïne een aantal Harpoon-raketten geleverd hebben, genoeg, volgens Sergey Bratsjoek, de woordvoerder van het Oekraïense leger in de havenstad Odessa, “om de hele Russische vloot in Zwarte Zee tot zinken te brengen”. De doeltreffendheid van deze anti-scheepsraketten is volgens Bratsjoek al duidelijk aangetoond tijdens testlanceringen en in gevechten. Samen met de Oekraïense Neptunusraketten, die de MOSKVA, het vlaggenschip van de Russische marine in de Zwarte Zee, uitschakelden, zouden de Harpoon-raketten in staat zijn de Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee te bevrijden en de Russische bezetting van Odessa en het zuiden van Oekraïne te verhinderen.

    Als Denemarken, dat in de vorige eeuw niet bepaald uitblonk in verzetswil tegen buitenlandse agressie, effectief dergelijke gesofistikeerde wapens leverde aan de Oekraïense David zonder zich te laten intimideren door de Russische Goliath, dan lijkt nog niet alles verloren in het zgn. decadente Westen. De wil om de tirannie te verdrijven, blijkt nog overeind gebleven. De politiek nochtans overwegend linkse Scandinaviërs, zoals ook de Finnen en Zweden die nu tot de NAVO willen toetreden, zijn heel wat minder naïef en wereldvreemd dan sommige Vlaams-nationalisten die nog altijd voorstanders zijn van een appeasementpolitiek tegenover een bloeddorstige dictator en oorlogsstoker als Poetin, waarmee ze zijn agressie en veroveringsappetijt enkel maar blijven aanwakkeren.

  2. Tegen hoog tempo wordt de EU de superstaat die de Verhofstadts van deze wereld altijd al hebben gewild, maar waar het volk nooit bij betrokken was. Jaloersheid t.a.v. de VSA en concurrentie met Rusland: de eeuwige staatsnationalistische machinerie komt weer volop in beweging. Ik begrijp niet dat er ook maar één volksnationalist is die dit monsterproject goedkeurt.
    De praktijk zal zijn dat Vlaams-Brabant geheel verfranst wordt als “hoofdstad van Europa”, Vlaanderen virtueel ophoudt te bestaan, het Nederlands slechts een locaal boerentaaltje wordt en van onze zelfbeschikking totaal niets in huis komt.

  3. Er wordt hier over de vorige President van de VSA gesproken. Die man eiste dat alle NAVO landen 1/50ste van hun inkomen aan landsverdediging moeten besteden. Is dat realistish ? Daar durf ik me niet over uit te spreken. Doch één vraag blijft voor mij, tot nutoe niet gesteld, laat staan dat het antwoord op die vraag zou gegeven worden : ‘Zou mister Poutin zijn militaire actie naar Oukraine toe, gestart zijn indien mr Trump nog VS President zou geweest zijn ? Kan iemand me daar enig inzicht in verschaffen ?

Plaats een reactie

Delen