Duitsland zal meer steenkool verbranden om verlies aan Russisch gas op te vangen: "Bitter maar nodig"

Illustratiebeeld shutterstock

Uncategorized

Duitsland zal meer steenkool verbranden om verlies aan Russisch gas op te vangen: “Bitter maar nodig”

Carl Deconinck

Duitsland bereidt zich voor op een winter zonder Russisch gas. Daarbij zal het noodgedwongen meer steenkool verbranden. Nochtans is dat helemaal in strijd met alle objectieven rond klimaat en luchtvervuiling. Maar anders vreest men energietekorten in het land.

Robert Habeck, minister van Economie en lid van de groene partij in Duitsland, maakte het nieuws zondag bekend. Hij vertelde dat Duitsland het gebruik van gas voor elektriciteitsproductie moest beperken en voorrang geven aan het vullen van opslagfaciliteiten om een daling van het aanbod uit Rusland te compenseren. Om dat op te vangen zal Duitsland veel meer inzetten op het erg vervuilende steenkool. Daarmee gaat de groene partij helemaal tegen de eigen principes in.

Vorige week kondigde het Russische energiebedrijf Gazprom aan dat het minder gas door de Nord Stream 1-pijpleiding zou sturen. Het bedrijf riep hier technische redenen voor in. Men vermoedt echter dat Rusland gewoon de gastoevoer naar Europa wil minderen. Duitsland staat al langer onder druk om zich af te keren van Russisch gas. Bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde echter altijd dat een plots embargo de ganse Duitse economie en vervolgens ook Europa in een recessie zou storten. Duitsland is erg afhankelijk van Russische gas sinds het besloot om de kerncentrales te sluiten.

Minder gas

“Om het gasverbruik te verminderen, moet minder gas worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. In plaats daarvan zal meer gebruik moeten worden gemaakt van kolengestookte elektriciteitscentrales”, aldus het ministerie van Economische Zaken. Habeck zei ook dat er meer gas naar opslagfaciliteiten moet worden gepompt. “Anders wordt het echt krap in de winter”, zei hij. Momenteel zijn de gasopslagplaatsen in Duitsland voor ongeveer 57 procent gevuld.

Habeck betreurde de noodzaak om meer steenkool te gebruiken voor de productie van elektriciteit, maar omschreef de huidige situatie als ernstig. “Dat is bitter, maar in deze situatie is het gewoon noodzakelijk om het gasverbruik te verlagen”, zei hij. De coalitieregering had zich als doel gesteld de Duitse energieproductie tegen 2030 kolenvrij te maken.

Habeck heeft voorgesteld een plafond in te stellen voor de verwarming van woningen. De Duitse regering wil deze zomer ook een gasveilingsmodel opzetten om de industrie aan te moedigen gas te besparen. In het kader van deze regeling zullen industriële afnemers die zonder gas kunnen, hun verbruik verminderen in ruil voor een financiële compensatie. Het bespaarde gas wordt dan opgeslagen.

Fracking

De liberale partij (FDP), ook een lid van de meerderheid, stelt voor om het verbod van 2017 tegen fracking op te heffen. Fracking is een proces voor het winnen van olie en gas uit schaliegesteente met behulp van chemicaliën en druk die door veel milieuactivisten als uiterst schadelijk voor de natuur wordt beschouwd. Torsten Herbst, fractievoorzitter bij de FDP in het parlement, zei dat bezwaren tegen fracking niet langer relevant zijn. Hij wees er op dat wetenschappelijke studies aantonen dat er geen relevante milieuschade is dankzij de moderne veiligheidsnormen.

Hij wees daarbij op het feit dat Duitsland toch fracking-gas uit de VS zal halen. Mensen die dat steunen kunnen zich volgens hem niet verzetten tegen veilige fracking in Duitsland zelf.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over “Duitsland zal meer steenkool verbranden om verlies aan Russisch gas op te vangen: “Bitter maar nodig””

  1. Een groene minister die dit doodleuk komt aankondigen, geniaal! Binnenkort alarm we gaan onze CO2 das de overstijgen dus gaan we de houtkachel eigenaars zwaar moeten belasten!!! Maar ook iedereen moet zijn steentje bijdragen dus er zullen ook nog Europese belastingen bijkomen, en natuurlijk in Belziek ook nog eens gewesten, gemeenschappen, gemeentes, provincies etc… Open de ogen mensen!

  2. De duitse miserie mag op het konto geschreven worden van Frau Merkel.
    Een onverlaat zei ooit dat na Hitler Merkel het ergste is dat Duitsland ooit is overkomen.
    Het lijkt me niet zo ver bezijden de waarheid. Om jaren aan de macht te kunnen
    blijven is Merkel meegegaan in de groene waanzin. De Duitsers plukken daar
    nu de ‘vruchten’ van. Al lijken die vruchten wel erg zuur uit te vallen.
    En om het helemaal een farce te laten worden gaan ze nu noch mee oorlogje spelen ook.
    Blijkbaar is hun kennis van de geschiedenis wel erg beperkt.

  3. Merkelje heeft alleen maar uitgevoerd wat ze in haar jeugd ingepompt kreeg: maak de westerse ecinomie kapot door kerncentrales te sluiten en massa immigratie aan temoedigen. Onze groenen kregen dezelfde herspoeling.

  4. Liesbeth (Anuna of Erika) blijf bij het onderwerp! Hoeveel keer moet men je het nog zeggen! Je mag blij zijn dat je op een vrij forum bent beland, DPG media had je allang weg gecensureerd. En niet omdat je schrijffouten of politiek/woke incorrect zou zijn maar omdat je steevast met iedereen in de clinch wil gaan. Is dit een links/woke trekje, want meestal wordt extreem rechts dergelijke polarisatie aangewreven?

Plaats een reactie

Delen