Een Kwestie van Geloof #14: Joren Vermeersch over kennisoverdracht christendom in onderwijs

Joren Vermeersch

PAL CAST

Een Kwestie van Geloof #14: Joren Vermeersch over kennisoverdracht christendom in onderwijs

Stijn Derudder

Joren Vermeersch is jurist, historicus en auteur. De aanleiding van deze podcast is een recente column van hem in De Standaard, ‘De schaduw van het kruis’, over de kennis van het christendom.

Een basisschool in Sint-Martens-Latem laat volgend jaar het vak godsdienst vallen voor een eigen ontworpen vak, namelijk ‘maatschappelijke vorming’. In het staatsonderwijs is de overdracht van de kennis van het christendom al veel langer tot een minimum herleid. Nu volgt het vrije onderwijs die trend.

We praten over de gevolgen als die kennis van het christendom niet overgebracht wordt, over hoe belangrijk het is om die kennisoverdracht mee te geven, over hoe het christendom een drijvende inspiratiebron geweest is in de kunsten en over hoe ‘gelijkwaardigheid’ een uniek christelijke waarde is. Uiteraard wordt dan ook de vergelijking gemaakt met andere godsdiensten, zoals de islam, en hoe de islam ons dwingt na te denken over de essentie van onze eigen cultuur.

De nieuwe ‘Een Kwestie van Geloof’ is te beluisteren via onder andere Apple Podcasts, Spotify, YouTube en palcast.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

6 gedachten over “Een Kwestie van Geloof #14: Joren Vermeersch over kennisoverdracht christendom in onderwijs”

  1. De godsdienstlessen in het vrij onderwijs stelden toch al weinig voor, dus verandert er met afschaffing van dit vak weinig. Als dit de ‘vrije’ inbreng is van dit onderwijsnet mag Boeve op zijn twee oren verder slapen.

  2. Men spreekt hier over christenDOM en geloof, tegenwoordig onder de noemer levensbeschouwingen, mijn inziens zijn het allemaal DOODSbeschouwingen, en alle (dankzij de scheiding van kerk en staat) zwaar overgesubsidieerd, hebben massaal vele mensen vermoord en kindjes verkracht.

  3. Indien men de kennisoverdracht van het Christendom wil verbeteren, moet er ook een halt toegeroepen worden aan de christofobie in de rest van de maatschappij en de media in het bijzonder. En daar wringt sinds mei 68 eigenlijk het schoentje…

Plaats een reactie

Delen