Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Egbert Lachaert: “Voor Franstalige linkerzijde is geld uitdelen de populaire sport geworden”

Anton Schelfaut

Egbert Lachaert maakt zich zorgen over de verlamming van de federale regering. Daarom roept de Open Vld-voorzitter in een interview met La Libre de Franstalige coalitiepartners op om minder politiek lawaai te maken en harder te werken aan compromissen. De toekomst van het land staat op het spel, waarschuwt hij.

Ecolo lanceerde begin juni een voorstel om elke jongere op 25 jaar een ‘universeel solidariteitskapitaal’ van 30.000 euro geven. Dat voorstel zou 2,5 miljard euro kosten en zou volgens Ecolo gefinancierd kunnen worden door een belasting van 1 procent op het vermogen van de allerrijksten.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is niet gewonnen voor het groene voorstel. “Voor de linkse Franstaligen is geld uitdelen de populaire sport geworden”, hekelt hij. “Aan Vlaamse zijde is men verbaasd: alvorens geld te geven, moet iemand het eerst verdienen. Mensen werken, betalen premies, en pas daarna herverdelen we. Als liberaal heb ik een probleem met al deze ideeën. Je moet mensen eerst motiveren om te werken. Hoe kunnen we dat doen? Door ze meer nettoloon te geven.”

Jeugdkapitaal

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez sprak eerder van een “jeugdkapitaal” van 25.000 euro voor jongeren tussen 18 en 25 jaar, een voorstel dat dicht in de buurt van het Ecolo-voorstel lijkt te liggen, maar waarin wel sprake is van voorwaarden. Zo moet het geld dienen voor een studieproject, de aankoop van een eerste woning of het opstarten van een commerciële activiteit.

“Bij Ecolo krijg je geld op een bepaalde leeftijd. Punt. Waarom op 25 en niet op een andere leeftijd?”, vraagt Lachaert zich af. “We weten het niet. En vooral, hoe gaan we dat betalen? Deze bonus is slechts een variant van de universele uitkering, waarvan de financiering eveneens twijfelachtig is.”

Laatste kans

Voorts stelt Lachaert de talmende houding van de PS binnen de federale regering aan de kaak. “Als we geen compromis meer vinden, als we er niet in slagen dit land te hervormen, komt Vivaldi nergens meer”, waarschuwt de liberaal. “En dan zullen we allemaal verliezen.”

“De Franstalige partijen moeten beseffen dat deze regering de laatste kans is om een Vlaams blok tussen N-VA en Vlaams Belang na de volgende verkiezingen te vermijden”, besluit Lachaert. “Ik hoop dat de socialisten de komende weken hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en de hervormingen zullen doorvoeren die van hen worden verwacht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Egbert Lachaert: “Voor Franstalige linkerzijde is geld uitdelen de populaire sport geworden””

  1. “Egbert Lachaert maakt zich zorgen over de verlamming van de federale regering.” Was dit niet dezelfde man die zei dat je een lijk niet meer kan reanimeren bij de uitstap van de kernenergie? En nu maar rechtse praat verkopen, de hete adem van het Vlaams Belang moet wel echt heet zijn.

  2. Het is wel Lachaert die de Vlaamse meerderheidspartijen heeft uitgesloten bij de regeringsonderhandelingen. Nu komen janken als een klein kind, is zielig, heel zielig.

  3. Zijn toekomst staat op het spel bedoelt hij. Misschien intrekken bij de sjoemelpoedel want daar werd toch ook nogal wat geld aan uitgedeeld . Een paar miljoen meer of minder kan de zaak niet meer maken.

  4. Deze voorzitter van het zevende partijtje heeft het licht gezien!Volgens hem is voor de Franstalige linkerzijde geld uitdelen een populaire sport!?Mijnheer Lachaert,ik ben geen partijvoorzitter maar ik heb reeds zowat mijn hele leven lang in het snuitje dat zowel voor Franstalige als Nederlandstalige Linksen geld uitdelen eerder een voltijdse beroepsbezigheid is!Trouwens in uw partij lopen er ook genoeg linksen die met geld strooien normaal vinden.Was het niet De Croo die in Zuid-Afrika als een Bob Geldof(Geldop???) op het podium verscheen en kwistig 50miljoen euro uitdeelde?!Kitir van Vooruit doet ook aardig haar best.Onlangs nog 16miljoen euro in Congo voor tewerkstelling en ettelijke miljoenen om boompjes in de Sahel te planten.Over de ngo’s alsook onze “kwaliteitskranten” die jaarlijks langs de kassa passeren en de subsidies van El Kaouakibi zullen we maar zwijgen!Deze laatste is een geval apart want daar hebben zowat ALLE Vlaamse Trado’s boter op het hoofd!!

  5. Is lafbaart nog maar 1 week met politiek bezig ? of zijn er vervroegde verkiezingen in het vooruitzicht en begint hij te doen of hij enige realtiteitszin heeft ?

  6. Daarom, draai de Vlaamse enkel-richting geldtransfer kraan naar de Derde Wereld over de taalgrens eens en voor altijd dicht. Laat ze eindelijk eens zelfredzaam worden door uit hun hangmat te komen gevallen.

  7. Dan zijn de Nederlandstalige liberalen (Vlaamse bestaan niet) wel slimmer, die delen het geld niet uit maar vullen er hun zakken mee. Moet ik het lijstje (reeds gekende) O-VLDers nog eens opnoemen?

  8. Al Capone deelde gratis soepbedelingen uit aan de werklozen in Chicago. Van waar kwam dat geld? Crimineel geld verworven met criminele activiteiten. Waalse politici delen ook gratis geld uit om kiezers te winnen. Waar haalt de Waalse politiek het geld als ze weigeren de Waalse belastingbetaler aan te spreken. Juist, ze kopen Vlaamse partijvoorzitters om en die presenteren vervolgens de factuur aan de hardwerkende Vlamingen. Een variante op het Al Capone systeem. Terloops in de kennel (OVLD) van Lachaert blaffen de honden maar bijten ze niet.

Plaats een reactie

Delen