De gesprekken tussen Twitter en Elon Musk blijken bijzonder moeizaam te verlopen. De miljardair is boos over het gebrek aan duidelijkheid en medewerking vanuit het socialemediabedrijf. Hij dreigt zelfs de deal op te blazen.
De Amerikaanse zakenman liet in een brief weten dat Twitter niet meewerkt aan zijn vraag om data over het aantal spambots en valse accounts. Nochtans bereikten Musk en het bedrijf recent een akkoord over de verkoop van Twitter voor een bedrag van 44 miljard dollar. Als het aantal valse accounts groot blijkt te zijn, zou de prijs disproportioneel zijn. De gesprekken liepen hier eerder al op vast.
“Dit is een duidelijke materiële schending van de verplichtingen van Twitter onder de fusieovereenkomst en de heer Musk behoudt zich alle rechten voor die hieruit voortvloeien, met inbegrip van zijn recht om de transactie niet te voltooien en zijn recht om de fusieovereenkomst te beëindigen”, schreef de advovaat van Musk in de brief. Een woordvoerder van Twitter zei dat het bedrijf “zal blijven samenwerken om informatie te delen met de heer Musk om de transactie te voltooien in overeenstemming met de voorwaarden van de fusieovereenkomst”.
De aandelen van Twitter daalden maandag met ongeveer 1,5 procent naar 39,57 dollar. De ‘all-cash deal’ is geprijsd op 54,20 dollar per aandeel. Als de verkoop niet doorgaat, zou er wel eens een juridische strijd tussen beide partijen kunnen ontstaan. Als onderdeel van de deal zijn beide partijen overeengekomen om elkaar een afkoopsom van 1 miljard dollar te betalen als ze ervoor zorgen dat de deal om bepaalde redenen niet doorgaat. Twitter zou ook een rechtszaak kunnen aanspannen om Musk te dwingen de transactie door te laten gaan.
(Lees verder onder de tweet.)
Bijkomend juridisch onderzoek
Maandag startte de Texaanse procureur-generaal Ken Paxton een onderzoek naar Twitter. Daarbij zei hij dat het bedrijf mogelijk valselijk zijn valse accounts heeft gerapporteerd, wat in overtreding is met de wet. Paxton beval Twitter om documenten te produceren over hoe het zijn gebruikersgegevens berekent en beheert, en hoe die informatie verband houdt met zijn advertentiebedrijven. Het kantoor van Paxton zei dat Twitter tot 27 juni heeft om op zijn eisen te reageren.
“Texanen vertrouwen op de publieke verklaringen van Twitter dat bijna al zijn gebruikers echte mensen zijn”, zei Paxton, een Republikein. “Het is niet alleen belangrijk voor gewone Twitter-gebruikers, maar ook voor Texaanse bedrijven en adverteerders die Twitter gebruiken voor hun levensonderhoud.”
Paxton en Twitter zijn in het verleden al eens met elkaar in conflict geweest. Vorige maand oordeelde een federaal hof van beroep dat Texas voorlopig een wet kan handhaven die de grootste socialemediaplatformen op het internet, waaronder Twitter, verbiedt om de inhoud van gebruikers te onderdrukken op basis van het standpunt van hun toespraak. Paxton reageerde op de uitspraak met een tweet waarin hij zei dat hij de wet steunde en dat de rechtbank “hier de juiste beslissing heeft genomen”.
Twitter geeft al lang eigen schattingen over het aantal gebruikers die vals zouden zijn. Dat aantal zou ongeveer 5 procent bedragen. De realiteit lijkt echter anders. Elon Musk zelf zei eerder dat hij meende dat het aantal vier keer hoger is. Op 16 mei gaf de CEO van Twitter mee dat ze de informatie hierover had gedeeld met Musk. Die reageerde op Twitter met een emoji die zijn ongeloof voorstelde.