Engie vraagt in brief dat regering mee betaalt voor verlenging kerncentrales

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Engie vraagt in brief dat regering mee betaalt voor verlenging kerncentrales

Belga Press Agency

Engie vraagt dat de federale regering mee investeert in de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 en dat de overheid mee betaalt voor de berging van extra nucleair afval. Het energiebedrijf doet dat in een brief aan premier Alexander De Croo, meldt VRT NWS donderdagochtend.

In de brief, die dinsdag bij de premier aankwam, lijst Engie-CEO Catherine MacGregor enkele krijtlijnen op voor de onderhandelingen die het energiebedrijf voert met de federale regering. Zo oordeelt het bedrijf dat het afbreken van de vijf oudste kernreactoren en de extra investeringen in Doel 4 en Tihange 3 te grote financiële risico’s inhouden. Het is niet zeker dat de stroomprijzen zo hoog zullen blijven als vandaag, waardoor de inkomsten van de verlengde centrales onzeker zijn.

Gedeeld risico

Engie wil het risico delen en vraagt dat de federale regering, naast mee te betalen voor de kosten voor de levensduurverlenging, ook mede-uitbater wordt van de twee overgebleven kernreactoren. Dat houdt in dat de regering mee kan genieten van eventuele winsten, maar ook zal delen in mogelijke verliezen. Daarnaast zal de overheid als mede-eigenaar een deel van de berging van het extra nucleaire afval moeten betalen, zegt de Engie-CEO in de brief. 

In een reactie aan VRT NWS zegt premier De Croo dat hij “geen commentaar geeft op de lopende onderhandelingen tussen federale regering en Engie”. “Onze focus is verlenging kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar. Tegelijk voert regering ook de investeringen op in hernieuwbare energie en in onderzoek naar nieuwe modulaire kernreactoren zodat ons land veel onafhankelijker wordt op het vlak van energie”, klinkt het. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Engie vraagt in brief dat regering mee betaalt voor verlenging kerncentrales”

  1. en zotte tinne dacht dat Engie haar winsten zou laten afromen,neen,zotte tinne,wij de Vlamingen zullen de prijs betalen en de walen cheques geven om niet afgesloten te worden.Een dommer stom wijf is minister geworden en we vragen ons af of de andere slimmer zijn,ik vrees ervoor als je dat zootje vivaldidioten ziet.

  2. Met een verlenging van 10 jaar los je niets op. Denkt deze regering nu echt dat op 10 jaar tijd we een volledige omslag kunnen maken naar hernieuwbare energie? Al bouw je dit land vol met windmolens en zonnepanelen, dan zal het licht nog uit gaan.

  3. M.a.w Verhofstadt verkocht de boel aan de Fransen,beweerde in 2006 dat hij bekommerd was om de Belgische consument en nu zoveel jaren later is het de bedoeling dat België terug mede eigenaar wordt en zal deze bende Vivaldigraaiers de verliezen noodgedwongen aan de burger doorrekenen!
    Met deze brief zet Engie groene (gas) Tine en co een serieuze pad in hun korf.Alhoewel elke vergelijking mank loopt begint dit verhaal zo een beetje op de zonnepanelen saga te lijken.Toen moesten niet eigenaars van zonnepanelen ook mee betalen aan groenstroomcertificaten krater.
    Waar denkt Alexander de eventuele nieuwe modulaire kernreactoren uit te rollen?Op de sites van de ontmantelde kernreactoren?Of gaat dit weer een vergunnings ping pong spelletje worden zoals de nieuwe (schalie)gascentrales van Tine?!

  4. Nu verneem ik dat ‘onze kerncentrales’ eigenlijk Franse kerncetrales geworden zijn. Sinds wanneer en in welke omstandigheden is dát gebeurd ? Het is normaal dat de fransen ons graag ontdoen van onze nucleaire kennis en installaties. Ze zullen ons wel de ontbrekende stroom leveren uit hun kercentrales van Gravelinnes, of van Chooz. Ook raar dat de oude kolencentrale bij Cambrai, terug opgestart is met Chinese steenkool. De rook wordt wel met de overheersende westenwind mee gevoerd.. richting…

Plaats een reactie

Delen