Binnenland politiek

Eric Van Rompuy wil geen Grootkruis in de Orde van Leopold II, maar van Boudewijn

Belga Press Agency

Eric Van Rompuy, voormalig volksvertegenwoordiger van cd&v, stelt voor om de eretekens in de Orde van Leopold II voortaan te vernoemen naar koning Boudewijn. Van Rompuy krijgt zelf eind juni het Grootkruis in de Orde van Leopold II, maar vindt de vernoeming naar de omstreden vorst “totaal onaanvaardbaar”. Regeringspartijen Groen en Ecolo vinden de Orde van Leopold II ook niet meer van deze tijd, maar willen de naam van de Orde vervangen door die van een vrouw.

De Orde van Leopold II werd door de vorst zelf in het leven geroepen ten tijde van Congo-Vrijstaat aan het einde van de negentiende eeuw, waar onder zijn bewind extreme wreedheden werden begaan. Eind deze maand wordt naast Eric Van Rompuy ook voormalig Kamerlid en Senator voor cdH (nu: Les Engagés, red.) en baron Francis Delpérée door de Kamer van Volksvertegenwoordigers bevorderd tot het Grootkruis in de Orde, de hoogste onderscheiding. Kamerlid Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node die begin 2020 uit de PS werd gezet na een ontmoeting met twee uiterst rechtse Turkse burgemeesters, wordt bevorderd tot Grootofficier in dezelfde Orde.

Commissie zal naam veranderen

Van Rompuy noemt de vernoeming naar Leopold II echter “totaal onaanvaardbaar”. “Het is een relikwie uit het koloniaal verleden. Ik wil niet de man zijn die een ereteken heeft gekregen van één van de grootste moordenaars in de geschiedenis.Al is het niet zijn bedoeling om het ereteken te weigeren. De Kamer kan de naam van Leopold II eenvoudig vervangen worden door die van de latere koning Boudewijn, zegt hij. Van Rompuy wil die suggestie overmaken aan Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die de bijzondere parlementaire commissie over het Belgische koloniale verleden voorzit. Die laatste verklaarde eerder deze week aan De Morgen al dat het “van slechte smaak getuigt om een eretitel te geven met de naam van een staatshoofd dat een gruwelbeleid heeft gevoerd”, en dat de kwestie in de bijzondere commissie zal worden besproken.

Naast Van Rompuy, Delpérée en Kir krijgen nog een hele resem andere politici een ereteken van de Kamer, maar daar gaat het om benoemingen in de Leopoldsorde, die door Leopold I werd gesticht. Het gaat onder meer om minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), voormalig ministers Maggie De Block (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V) en Kamerleden Nahima Lanjri (CD&V) en Georges Dallemagne (Les Engagés). Ook Veerle Heeren, die een tijdlang lid was van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en tot 1 augustus geschorst is als burgemeester van Sint-Truiden omdat ze zichzelf en haar entourage vorig jaar vervroegd liet vaccineren tegen het coronavirus, krijgt een eretitel. Zij wordt gedecoreerd tot Grootofficier in de Leopoldsorde.

https://redactie.palnws.be/2022/06/groen-en-ecolo-willen-dat-orde-van-leopold-ii-van-naam-verandert-erfenis-van-koloniale-periode/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

24 gedachten over “Eric Van Rompuy wil geen Grootkruis in de Orde van Leopold II, maar van Boudewijn”

  1. Hij heeft niets te willen, want:
    1) hij is geen EU-baas (zonder uitstraling) meer…
    2) hij heeft nooit iets gepresteerd om deze Orde te verdienen, oh wacht… hij krijgt hem, net zoals vroeger, toen ie nog in de politiek zat, en z’n salaris + vergoedingen etc. ook kreeg, en dus niet verdiende…

  2. E. Van Rompuy is van de cd&v, en dan is het weer van enerzijds/anderzijds. Mijn advies : schaf alle koninklijke boel op een menseliike manier af, en splits België. Het zal nog zo gemakkelijk werken, en Belgische decoraties zijn er niet meer nodig.

  3. Hypocrieten allemaal.Ze hebben er meer dan een eeuw niet over gesproken.Trouwens Boudewijn werd tijdens zijn eerste bezoek aan het onafhankelijke Congo door (communist) Lumumba zwaar beledigd en was hiermee niet opgezet.Kort nadien werd Lumumba vermoord en bleef er nog enkel een tand van hem over…Gaat men dan alle gebouwen die in opdracht van Leopold II te Oostende,Antwerpen en Brussel werden gebouwd afbreken?

  4. En weer gaan we leuteren over de Leopold orde ipv over door groen-blauw enorm toegenomen levensduurte, de sluiting van de kerncentrales, de brandstofprijzen, het onverdoofd slachten, etc.. Nee, belangrijkste voor Hroen/ecolo is de Leopoldsorde. In het rijtje wereldvreemdheid: rechters, groenen, pvv politici.

  5. Koning Leopold 2 is een koning van België geweest. Ik zie het probleem niet. ALs je hem volgens de woke-suprematie moet cancelen, dan moeten al zijn werken gecanceled worden, dan kan die lijn van Saksen-Coburgers ook niet verder gaan met een koningsschap en moet ongeveer al wat mooi is in Oostende, afgebroken worden. Wat een bende ruggengraatloze zeveraars zijnd dat toch. Dat de woke goemensen vandaag de privileges krijgen om hun achterlijk gedachtengoed daadkracht toe te wijzen is echt verachtelijk.

  6. Is hij wel zeker? Ik vermoed dat het kruis van Boudewijn een pak kleiner was. En aan Faby kunnen we het ook niet meer vragen (in de veronderstelling dan dat ze het ooit gezien heeft).

  7. Ik begrijp het niet goed: Emir Kir heeft om het zacht uit te drukken, dubieuze banden met Turkije en krijgt desalniettemin de hoogste Belgische onderscheiding. Veerle Heeren misbruikt haar openbare functie als burgemeester om zichzelf eerder te kunnen vaccineren en wordt daarvoor gecoreerd tot Grootofficier in de Leopoldsorde. In welk land leven wij ?

  8. Is de ene dan zoveel beter ( of is het slechter ) dan de andere ? Boudewijin is zelfs een dag onnozel geweest ::: hij was onbekwaam om zijn handtekening te zetten. En hoeveel wist de heilige Boudewijn van de moord op Lumumba ? Van Rompuy, andermaal slaat ge de bal mis.

  9. Koninklijke medailles, het zilverpapier voor de ‘witte negers’. Bling bling zonder veel waarde, snoepjes.
    En dan te bedenken dat daar op Buitenlandse zaken, ja ja buitenlandse, een hele administratie zich zit mee te amuseren. Enkel voor de burgerlijke medaillons, dan heb je nog een apart circuit/circus voor militaire eretekens en ook nog eens wat Vlaamse plakken, penningen en stuivers met geel lintje.
    Er bestaat nog een categorie van eretekens uit hoofde van de arbeid, uitgereikt door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid van België. Ook nog eretekens van mutualiteit, voorzorg, coöperatie, beroepsvereniging, landbouw en zelfs een Directie van de eretekens van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg… enz. … enz.
    En wie dan nog niet bediend is, kan nog altijd naar Scherpenheuvel voor iets “echt verzilverd”.

  10. Van Rompuy heeft zich nog NOOIT laten betrappen op verstandige praat, Herman niet, Eric al helemaal niet. Het enige fatsoenlijke dat je met die orde van Leopold II kan doen is niet ze een andere naam geven, maar OPDOEKEN !

  11. Ik weet niet waarom van Rompuy dat grootkruis krijgt. En waarom hij dat verdient. Misschien is deze weigering terecht. Voor een epigoon van een arrogante en 20 eeuwse machtspartij, die alles usurpeerde is enige bescheidenheid wel op zijn plaats. Dus steek u niet weg achter Leopold II Eric, maar zeg nederig, ik verdien dit niet.

Plaats een reactie

Delen