EU-akkoord over quota voor genderevenwicht in raden van bestuur

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

EU-akkoord over quota voor genderevenwicht in raden van bestuur

Belga Press Agency

Het Europees Parlement en de 27 EU-lidstaten hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over maatregelen om meer genderevenwicht in de besturen van beursgenoteerde bedrijven te brengen. Er komen quota.

Over het al dan niet invoeren van quota om meer vrouwen aan de top van bedrijven te krijgen, wordt al jaren gesproken. De Europese Commissie lanceerde in 2012 al een voorstel, maar het dossier zat lang geblokkeerd op het niveau van de Raad van de EU, waarin de regeringen van alle lidstaten vertegenwoordigd zijn.

Nu is er toch een politiek akkoord tussen het Parlement en de Raad. Ze raakten het eens dat tegen eind juni 2026 minstens 40 procent van de niet-uitvoerende bestuurders of 33 procent van alle bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven van het ondervertegenwoordigde geslacht zouden moeten zijn. Bedrijven met minder dan 250 werknemers worden daarvan vrijgesteld.

De ondernemingen zullen jaarlijks informatie over het genderevenwicht in hun bestuur moeten overmaken aan de autoriteiten. Bedrijven die het quotum niet halen, zullen daar uitleg over moeten geven. Bedrijven die niet transparant zijn over hun benoemingsprocedures, kunnen gestraft worden.

Het akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden in de Europese instellingen. Daarna krijgen de 27 EU-lidstaten twee jaar de tijd om de Europese richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. 

Grote verschillen tussen lidstaten

Momenteel worden volgens het Europees Parlement 30,6 procent van de bestuursposities in de grootste beursgenoteerde bedrijven in de EU ingenomen door vrouwen. Maar er zijn erg grote verschillen tussen lidstaten: In Frankrijk gaat het om 45,3 procent, in Cyprus om 8,5 procent.

België zit bij de koplopers. Er geldt er dan ook al enkele jaren net als in Frankrijk een wettelijk quotum in ons land: in overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven moet ten minste een derde van de leden van de raad van bestuur van een ander geslacht zijn dan van de overige leden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “EU-akkoord over quota voor genderevenwicht in raden van bestuur”

  1. Dan ook evenveel vrouwen in de (wegen) bouw laten werken en evenveel mannen op de poetsdienst. Maar met wat zijn ze nu eigenlijk bezig, ze willen genderneutraliteit en zelf gaan ze nu genders in procenten verdelen? Wat een idiote instelling daar.

  2. Leuk, maar waar is het genderevenwicht in in de bouw, en gevaarlijke beroepen zoals hoogtewerkers etc?
    Waar is deze quota?
    Nee, enkel specifieke functies worden uitgekozen.
    En dan maar doordrammen over gelijkheid terwijl ze de balk in hun ogen niet zien.

  3. Vraag aan niet 1 van die EU bobo’s wat een vrouw nu eigenlijk precies is want niet 1 zal u een duidelijk antwoord kunnen geven maar ze gaan wel quota opleggen over hoeveel er minstens in raden van bestuur moeten zitten. Die poco klucht maakt zichzelf weer onsterfelijk belachelijk

Plaats een reactie

Delen