Van TikTok tot Reporters zonder Grenzen, van Adobe tot Avaaz: meer dan dertig platforms, techbedrijven, online adverteerders, journalistenverenigingen en andere stakeholders scharen zich achter de nieuwe, versterkte gedragscode tegen desinformatie die de Europese Commissie donderdag heeft gepresenteerd.
De nieuwe gedragscode wil lessen trekken uit de coronacrisis en de Russische invasie van Oekraïne en een antwoord bieden op de tekortkomingen van de eerste versie die de Commissie in 2018 had gelanceerd. Het deelnemersveld wordt ruimer en diverser, de engagementen gaan een pak verder en de opvolging wordt strikter.
Engagement verdubbeld
Niet enkel grote platforms en sociale media als Google, Meta, TikTok, Microsoft en Twitter, maar ook adverteerdersorganisaties, factcheckers en een activistennetwerk als Avaaz ondertekenen de nieuwe code. Ze worden vergezeld door bedrijven en organisaties als Adobe, die in de strijd tegen desinformatie expertise en technische oplossingen kunnen aanbrengen.
Het aantal engagementen wordt zowat verdubbeld, tot meer dan veertig. Veel aandacht is er ditmaal bijvoorbeeld voor het droogleggen van de inkomsten van desinformatie. Zo nemen de ondertekenaars zich voor om te vermijden dat er reclame wordt geplaatst op accounts en websites die desinformatie verspreiden, of in de buurt van content die desinformatie bevat.
(Lees verder onder de titel.)
“Niemand mag euro verdienen aan desinformatie”
“Online platforms moeten sterker optreden, vooral op vlak van financiering. Niemand zou een euro mogen verdienen met het verspreiden van desinformatie”, lichtte eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton toe bij de presentatie van de nieuwe code.
Daarnaast belooft de code onder meer betere instrumenten voor surfers om desinformatie te herkennen en te melden, meer transparantie rondom politieke advertenties, een uitbreiding van factchecking in alle lidstaten en alle officiële talen, de toegang van researchers tot de data van platforms. De code belooft ook meer actie tegen valse accounts, bots en deepfakes die desinformatie verspreiden.
De vorige code berustte helemaal op zelfregulering, wat volgens de Commissie tot onbevredigende resultaten heeft geleid. Ook nu treden organisaties nog steeds op vrijwillige basis toe, maar met name voor de grootste platforms kan de gedragscode een hefboom zijn om hun wettelijke verplichtingen in het kader van de toekomstige Digital Services Act in te lossen. Deze nieuwe wet heeft boetes als stok achter de deur.