Extinction Rebellion valt binnen bij McDonald's in Brusselse voetgangerszone

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Extinction Rebellion valt binnen bij McDonald’s in Brusselse voetgangerszone

Belga Press Agency

Een veertigtal klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) is zondag binnengevallen in het filiaal van McDonald’s aan de Brusselse voetgangerszone. Ze scanderen er slogans en eten er hun eigen veganistische lunch. 30 actievoerders zijn aangehouden, klinkt het bij de Brusselse politie.

Het is de derde dag op rij dat XR acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uitvoert in België om het aantal fabrieksboerderijen aan te klagen. De activisten wijzen erop dat de vleesconsumptie drastisch moet dalen om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarbij richten ze vandaag hun pijlen op de fastfoodgigant, een van de belangrijkste bestemming voor vlees van intensieve veehouderijen.

Verschillende XR-activisten drongen zondagmiddag binnen in de McDonald’s, terwijl anderen op het terras van het fastfoodfiliaal een eigen veganistische lunch opeten. Een derde groep activisten ensceneert op het Beursplein een ecocide, een misdaad die het milieu vernietigt.

XR wil met deze slotactie benadrukken dat intensieve veehouderij onze gezondheid bedreigt. “Fabrieksboerderijen zijn de bron van veel pandemieën, zoals de vogelgriep en de gekkekoeienziekte. Bovendien dreigt de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica in het vlees dat wij eten, tegen 2050 tien miljoen doden per jaar te veroorzaken”, klinkt het.

30 actievoerders aangehouden

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene tolereerde de actie en liet de betogers enkele uren begaan. Toen ze de ingang tot de McDonald’s aan de voetgangerszone niet meer wilden vrijhouden voor de klanten, werd er ingegrepen. “Na herhaaldelijk vragen om dat wel te doen en omdat overleg niet mogelijk bleek, werden 30 actievoerders aangehouden”, meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de Brusselse politie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

47 gedachten over “Extinction Rebellion valt binnen bij McDonald’s in Brusselse voetgangerszone”

  1. Waar zijn de waterkanonnen en de matrakken nu. Ach, het is links addergebroed, dan mag het. Opsluiten en 3 weken 3x/dag vers gemaaid gras geven, dat vinden die lekker, niet toch.

  2. EU-commissaris voor klimaat Frans Timmermans probeert zijn nieuwe ‘Groene Deal’ al maanden te slijten met deze opvallende oneliner: ‘Als we onze uitstoot niet drastisch doen dalen, dan zullen onze kinderen oorlogen uitvechten om drinkwater!’ Dat dreigement herhaalt hij in interviews en speeches. Ze is geen ‘slip of the tongue’, maar een doelbewuste communicatie. En ze komt recht uit het handboek van een ecofundamentalist.

    Roger Hallam, de oprichter van de radicale klimaatgroep Extinction Rebellion, zei twee jaar geleden immers exact hetzelfde toen hij in Brussel kwam speechen voor zijn volgelingen. Ik zat in de zaal toen hij zowat honderd trouwe volgers vertelde dat ze angst moesten gebruiken om hun boodschap verkocht te krijgen. “Zeg tegen mensen dat hun kinderen naar het front gestuurd zullen worden om te vechten tegen klimaatvluchtelingen! Dan pas zullen ze beseffen wat de klimaatcrisis inhoudt!” Twee jaar later zegt een EU-commissaris iets gelijkaardig. Dat baart zorgen en doet de klimaatproblematiek meer kwaad dan goed. Als Timmermans denkt dat hij de ‘massa in het midden’ motiveert door angst, dan bezit hij evenveel emotionele intelligentie als Thunberg. Einde citaat. Als je je wetenschap haalt bij dit soort figuren dan ben je eerder een grootverdienende paljas dan een serieus eurocommissaris lijkt me.

    De Klimaatindustrie is dan ook een business van meer als 1 miljard euro per dag, met enorme persoonlijke belangen. Wie deze activisten betaald en onderhoud is algemeen geweten, multinationals en financiële belangengroepen.

  3. Vergis u niet in deze bende, zij hebben een uitgekiende organisatie.
    Ze kunnen ook rekenen op oa een engelse miljardair. Ook een aantal
    topadvocaten hebben ze in hun rangen.
    Ze genieten ook de stilzwijgende steun van de groene hard-liners.
    Deze sekte zal niet zo vlug verdwijnen.

  4. @Liesbeth: Als je de professor Weet-Al wil uithangen, moet je wel correct zijn. “When ice floats, it displaces its own weight of water”. Dit heeft niets met het gewicht van het water te maken, zoals Archimedes ontdekte toen hij een bad nam. Het ijs verplaatst een VOLUME water gelijk aan zijn eigen volume in het water. De opwaartse kracht is gelijk kracht is gelijk aan het GEWICHT van het verplaatste water. De densiteit van ijs is kleiner dan dat van water, vandaar trouwens dat ijs op het water drijft. Wanneer het ijs smelt tot water, dan is zijn volume kleiner dan het volume van het verplaatste water. Bijgevolg zal het waterniveau dalen. Dus, zoals je zelf voorstelt zou je zelf eens de proef op de som moeten doen vooraleer je iemand anders de les wil spellen…

  5. Dat ijsgedoe is wel een interessante discussie en ik vraag mij af of ons onderwijs vandaag aan die dingen nog voldoende aandacht besteedt. De staat van taal en wiskunde waarin ons onderwijs zich vandaag bevindt laat het ergste vrezen.

  6. vroeger was het onderwijs precies niet beter, en het is geen interessante discussie, het is geweldig simpel maar ze maken er een politieke tweestrijd van, ze proberen hun gelijk te halen via kunstgrepen (het ijs onderdompelen, meer ijs dan water in karaf zodat het op de bodem rust), wat in zee niet gebeurt. Lovelock kreeg uiteindelijk ook een hekel aan de milieubeweging, omdat die zo idioot waren.

Plaats een reactie

Delen