Filip Brusselmans (Belga)

Filip Brusselmans (Belga)

Uncategorized

Flagey blijft weigeren Vlaams Belang-leden op te nemen in bestuursorganen

Belga Press Agency

Het Brusselse cultuurhuis Flagey blijft weigeren Vlaams Belang-leden op te nemen in de raad van bestuur en de Algemene Vergadering van de vzw. Volgens de cultuurpactwetgeving is de vzw nochtans verplicht om dat wel te doen. Vlaams Belang reageert verbolgen en plant juridische stappen. Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon zegt in een brief dat hij bij de vzw heeft aangedrongen om zich in regel te stellen. Intussen blijkt dat Flagey zelf een klacht heeft ingediend bij de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie (VNC).

De problemen rond de opname van twee Vlaams Belang-politici in de bestuursorganen van de vzw Flagey zijn niet nieuw. Vorig jaar droeg de Vlaamse regering Filip Brusselmans en Bob De Brabandere voor, respectievelijk voor de raad van bestuur en Algemene Vergadering van Flagey. Die voordracht is conform het Cultuurpact, die voorziet dat het Vlaams Belang recht heeft op twee voorgedragen kandidaten. 

Maar finaal werden beide voordrachten door Flagey geweigerd. Een echte uitleg voor die weigering kwam er niet. Volgens Vlaams parlementslid Filip Brusselmans is het duidelijk dat “het lidmaatschap van Vlaams Belang aan de basis ligt van de beslissing”. Hij noemt de gang van zaken “onaanvaardbaar”. 

Minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon zegt in een brief, die Belga kon inkijken, dat hij er bij de vzw herhaaldelijk heeft op aangedrongen om zich “in regel te stellen”  en dat er anders juridische problemen dreigen met de rechtsgeldigheid van de besluiten van de bestuursorganen. 

Uit dezelfde brief blijkt ook dat Flagey over de samenstelling van haar raad van bestuur en Algemene Vergadering zelf een klacht heeft ingediend bij de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie. Jambon zelf is in die procedure gehoord en het is nu wachten op een uitspraak van de commissie. 

Vlaams Belang is niet te spreken over die démarche van Flagey. “Ze leggen het Cultuurpact niet enkel botweg naast zich neer, ze willen nu ook politiek hun gram thuishalen door het pact op deze manier in vraag te stellen”, klinkt het. 

Vlaams Belang is volgens Filip Brusselmans alvast niet van plan om het dossier te lossen. “We blijven in ieder geval vastberaden om ook de Vlaams Belang-stem te laten weerklinken in de verschillende bestuursorganen van Flagey en zullen op onze beurt verdere juridische stappen ondernemen”, aldus Brusselmans.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

16 gedachten over “Flagey blijft weigeren Vlaams Belang-leden op te nemen in bestuursorganen”

  1. Op de Vlaamse Regering van 15 mei 2020 werd beslist om Sophie Buysse en Marleen
    Vanlouwe aan te duiden als nieuwe bestuurders. Naast deze beide bestuurders zijn er
    nog 4 andere bestuurders die aangeduid werden vanuit de Vlaamse Gemeenschap,
    namelijk: Erik Maes, Bart Temmerman, Lieven De Rouck en Clair Ysebaert.
    2. De raad van bestuur van vzw Flagey wordt samengesteld conform artikel 9, a) van de
    cultuurpactwetgeving, zijnde de evenredige vertegenwoordiging van de politieke
    strekkingen die bestaan in de betrokken overheden. Het betreft dus geen
    vertegenwoordiging volgens ideologische en filosofische strekkingen.

  2. Hebt u de feiten aan uw kant, argumenteer met de feiten.
    Hebt u de wet aan uw kant, argumenteer met de wet.
    Hebt u geen van beiden aan uw kant, val de tegenstander aan.

  3. UNIA vermeldt “discriminatie op basis van politiek overtuiging” als één der “beschermde criteria”. Het “Cordon Discriminatoir” der zich democratisch wanenden lijkt er de incarnatie van geworden te zijn !

  4. Inderdaad al die subsidieslurpende nietsnutten hun centjes inhouden. Dan kunnen ze wat komen janken op bij die andere subsidieslurpers van de VRT. Een schande dat wij met zijn allen verplicht moeten bijdragen aan die soort.🤮🤮🤮🤮🤮

Plaats een reactie

Delen