Franse overheid beval om waarheid over afkomst relschoppers tijdens Champions League-finale te verdoezelen

Shutterstock

Uncategorized

Franse overheid beval om waarheid over afkomst relschoppers tijdens Champions League-finale te verdoezelen

Carl Deconinck

De finale van de Champions League in Parijs werd ontsierd door chaos en rellen. De politie moest traangas gebruiken en de wedstrijd kon pas een half uur later beginnen. Allochtone jongeren lagen aan de basis van de problemen, maar de Franse overheid wilde dat niet bekend maken. Ze legde doelbewust de schuld bij Engelse supporters.

Het voetbalevenement werd voor de aftrap verstoord door allochtone relschoppers. De politie vuurde traangas op hen af, maar ze stonden dicht bij de Engelse supporters en zo ontstond er chaos. De jongeren klommen ook over de hekken om het stadion binnen te dringen.

Allochtone jongeren uit Parijs bleken zich schuldig te maken aan allerlei criminaliteit. Ze betastten mensen, bezondigden zich aan zakkenrollen, maar ook erger. De Franse politie voert nu arrestaties uit voor gewapende diefstal, diefstal met geweld, heling, geweld tegen de politie, geweld tijdens een bijeenkomst, beschadiging, poging tot binnendringen in het stadion en diefstal uit een caravan.

Franse overheid censureert

De UEFA wilde dat laakbaar gedrag aanklagen en had een persbericht klaar. Ze kreeg echter van hogerhand het bevel om elke verwijzing naar de daders te laten vallen. Frankrijk probeerde de schuld vooral bij de onschuldige Liverpool-supporters te leggen. Dat nieuws kwam naar buiten vlak nadat een rapport aantoonde dat de supporters van Liverpool zich niet misdragen hadden.

Het rapport beschrijft het falen van de Franse overheid. Ze zou het beheer van mensenmassa’s verkeerd hebben aangepakt, te weinig informatie hebben vrijgegeven op het moment zelf en de alarmsignalen ter plaatse hebben genegeerd. Die signalen betroffen kwaadwilligen die naar het voetbalstadion afzakten om misdaden te plegen. Afgelopen vrijdag verontschuldigde de Franse minister van Sport zich bij de fans van Liverpool, al herhaalde ze daarbij het riedeltje rond valse tickets. Een bijkomend falen van Justitie in Frankrijk is dat ze de videobeelden van bewakingscamera’s niet opvroeg. Heel wat beelden zijn intussen al vernietigd.

De reden van de censuur door de overheid zou liggen bij de presidentsverkiezingen die dat weekend gepland waren. Men was bang dat migratiekritische politici er te veel garen bij zouden spinnen. Maar ook omgekeerd vreesde de regering van Macron dat links en extreemlinks zouden beweren dat het accentueren van de rol van Noord-Afrikanen en illegale immigranten een bewijs van racisme was.

Michel Savin van Les Républicains nam het op voor de fans van Liverpool en zei dat “we moeten stoppen met onwaarheden te verkondigen. Het leek minder gevaarlijk om een quasi-diplomatiek incident met het Verenigd Koninkrijk te creëren door de Liverpool-fans ten onrechte met de vinger te wijzen, in plaats van de vinger te wijzen naar de echte onruststokers.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

22 gedachten over “Franse overheid beval om waarheid over afkomst relschoppers tijdens Champions League-finale te verdoezelen”

  1. zullen we het nog eens hebben over wie nu eigenlijk de echte verspreiders van fake news zijn? deze keer zijn ze door de mand gevallen. hoeveel ker strappen de mensen er echter wel in? zij die aan de macht zijn willen deze niet meer afgeven.

  2. Gelukkig hebben we in Vlaanderen de staatmedia die die zouden maskeren als fake news of doelbewuste misleiding van het VB .
    BRT, DE pergrrrrrr media allemaal boefen ze uit de ruime schaal subsidies hen voorgehouden door de overheid. Serieus nieuws of een serieuze duiding is hier al lang niet meer beschikbaar.

  3. In Frankrijk is de rotzakkerij even groot als in dit land in ontbinding, zoals een rottend lijk . Samen met de gesubsidieerde, zelf benoemde politiek correcten. En censurerende snert journalisten, omgekocht door de regering. Wij hebben geen ECHTE JOURNALISTEN MEER, MAAR MANIPULATORS IN DIENST VAN DE REGERING. IK LEES AL MEER DAN 25 JAAR GEEN KRANT MEER, EN KIJK ZEKER GEEN T.V. MEER, EN IK MIS GEEN FLUIT . GROETJES 😜

  4. Al deze problemen zijn makkelijk te voorkomen : STOP INWIJKING. Meer en meer begin ik de aanpak van de Engelsen te waarderen ‘ Bied de vluchtelingen een veilige opvang in Rwanda’… en ze komen niet meer.

Plaats een reactie

Delen