Franse politie die vreemdeling moet uitzetten gedwongen om man terug mee te nemen omdat hij weigert te vertrekken

Shutterstock

Uncategorized

Franse politie moet Marokkaan die uitwijzing weigert terug meenemen

Carl Deconinck

De Franse politie moest eerder deze maand een Marokkaan terugsturen naar zijn land, maar de man weigerde het vliegtuig op te stappen. Van de weeromstuit moesten ze hem van Parijs terug begeleiden naar Saint-Brieuc. Dat kostte heel wat manuren en handenvol geld.

De politie van Briochin moest de uitgewezen Marokkaan op 20 juni begeleiden naar de luchthaven van Parijs. Van daar had terug moeten keren naar zijn eigen land. Maar eens rond de middag aangekomen in Parijs, weigerde hij om het vliegtuig op te stappen. De politie bracht de prefectuur hiervan op de hoogte en moest hem opnieuw meenemen naar Saint-Brieuc, waar ze hem in vrijheid stelden, maar wel onder huisarrest.

Bij de politievakbond zijn ze niet te spreken over de gebeurtenissen. Daar wijzen ze op de dure kostprijs en de inzet van meerdere politieagenten voor zo’n nutteloze klus. Ze noemen het gebeuren ronduit “absurd”. Ze hebben een tijdelijke administratieve detentie uit het niets moeten oprichten, zonder risicoanalyse over de beveiliging van gebouwen, met een hotel dat open is voor het publiek. En dat terwijl er plaats was in een nabijgelegen detentiecentrum.

We hebben twee politieagenten die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van een man, van 18.00 tot 03.00 uur. Dus twee hotelkamers te betalen. Drie andere politieagenten die om 3.00 uur het overnemen voor een terugkeer om 18.30 uur, en meer dan 1.000 kilometer met de huidige prijs van diesel … ” noteert een afgevaardigde. “Om nog maar te zwijgen van het feit dat het vliegticket niet restitueerbaar is.

Migrantenorganisaties ook boos

Niet enkel bij de politie is men ontevreden over de gebeurtenissen. Ook migrantenorganisaties laten van zich horen. “Het zou beter zijn geld uit te geven om een migratie die onvermijdelijk is, naar behoren te verwelkomen“, klinkt het bij Cimade. Volgens een woordvoerder van de organisatie leven de migranten onder enorme stress omdat ze geen papieren hebben.

Bij de prefectuur wijzen ze er op dat er in dit geval een nieuwe vlucht zal gereserveerd worden voor de betrokkene. Indien de persoon de uitvoering van het uitzettingsbevel blijft belemmeren of het huisarrest niet naleeft, wordt de zaak doorverwezen naar de officier van justitie. Hij kan een strafrechtelijke procedure inleiden alvorens het uitzettingsbevel opnieuw ten uitvoer te leggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Franse politie moet Marokkaan die uitwijzing weigert terug meenemen”

  1. Laat ons even lachen met de Europese migratie diensten, doch een voorbeeld nemen aan Kenia. Mijn belgische vriend gepensioneerde, kon met zijn minimum pensioen, keurig leven in Kenia. Hij was er met een toeristenvisum naartoe getrokken. Ginds had hij een dame getroffen waar hij goed mee opschoot. Zijn visum was met drie maand verlengd (mits betaling natuurlijk). Kort nadat die tweede drie maand verlopen waren, kreeg hij de locale politie aan de deur, met het verzoek zich met zijn documenten op het bureau aan te bieden. De volgende morgen ging hij er naartoe. Daar stelde men officieel vast dat zijn toeristen visum vervallen was, wat hij zelf ook wist. Ze hebben hem daar achter slot gehouden tot hij na een 10 tal dagen, zelf via kenissen, een enkele vlucht naar Brussel kon boeken. Daarna is hij met politie vervoer tot in Nairobi aan de luchthaven gebracht. Meer commentaar wordt er daar niet aan verkocht.

Plaats een reactie

Delen