Dan toch geen verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het voorstel van ordonnantie werd vrijdag (nipt) weggestemd met een alternatieve meerderheid in het Brussels Parlement. Brussel wordt steeds meer een eiland en de migrantenstem draagt daar in belangrijke mate toe bij.
Vlaanderen en Wallonië hebben al langer een verbod op onverdoofd slachten, maar in Brussel bleef zo’n verbod tot nader order uit. Ook de jongste poging om zo’n verbod in te voeren mondde vorige week op niets uit. Eerst werd het voorstel verworpen in de bevoegde commissie. Nadien bevestigde de plenaire vergadering, waar vrij gestemd werd, die verwerping. 42 stemden voor de conclusies (en dus het verwerpen van het voorstel), 38 tegen en 8 parlementsleden onthielden zich.
Verdeelde meerderheid
Het voorstel had heel wat voeten in de aarde. Zo verdeelde de kwestie de Brusselse meerderheid. Met name de PS en Ecolo wilden hun islamitische achterban niet voor het hoofd stoten. De twee partijen probeerden een stemming over de kwestie zo lang mogelijk uit te stellen door middel van allerhande vertragingsmanoeuvres. Zo probeerde men het voorstel zelfs te delegitimeren door het te linken aan het Vlaams Belang en het zo in een extreemrechts verdomhoekje te steken.
Bij de Vlaamse partijen (sowieso een minderheid) is er dan weer heel wat minder verdeeldheid. Veel heeft te maken met het kiespubliek dat de partijen aanboren. Dat van de Vlaamse partijen is erg beperkt: voornamelijk Vlamingen in Brussel. Pogingen om de Brusselse massa aan te spreken draaiden tot nu toe nog niet op veel uit. Als ze al gehoor vinden bij mensen met migratieroots, dan is dat veelal bij de beter geïntegreerde Nederlandstaligen, vaak zelf inwijkelingen vanuit Vlaanderen (denk aan het type ‘Dansaertvlaming’, maar met een kleurtje).
One.brussels.Vooruit is de uitzondering op de regel. De kwestie is dan ook bijzonder gênant voor partijvoorzitter Conner Rousseau. Nadat hij een dag eerder verklaarde dat zijn partij tegen onverdoofd slachten was en dat Brussels kopstuk Fouad “ik kan niet geloven dat God dieren zou laten lijden” Ahidar gevolgen zou ondervinden als hij tegen een verbod zou stemmen, stemde Ahidar de volgende dag toch gewoon tegen. Hij werd prompt uit het partijbureau van Vooruit gezet.
Islamo-gauchisme
Opvallend is dat hoe linkser de (Franstalige) partij is, hoe meer men geneigd is om tegen te stemmen. Het zijn trouwens niet alleen de moslimverkozenen binnen die partijen die tegen een verbod zijn, weliswaar om electorale redenen. Vooral de houding van Ecolo, een groene partij, doet voor veel buitenstaanders de wenkbrauwen fronsen. Men kon moeilijk ontkennen dat het hele gebeuren een zweem van ‘communautarisme’ of ‘islamo-gauchisme’ had. Hierbij dient evenwel opgemerkt te worden dat ook vele gelovige joden (Brussel heeft na Antwerpen de grootste joodse gemeenschap van België) op zijn zachtst gezegd koele minnaars van een verbod op onverdoofd slachten zijn.
Veel commentatoren en Brusselse politici benadrukken dat Brussel steeds meer een eigen dynamiek krijgt. De discussie rond het onverdoofd slachten lijkt die these te bevestigen: niet alleen wijken Brusselse partijen af van de nationale partijlijn, sommigen (zoals one.brussels-Vooruit) rebelleren zelfs openlijk tegen de moederpartij. Wat echter onderbelicht blijft, is de grote mate waarin de migrantenstem meespeelt in het creëren van die eigen ‘Brusselse dynamiek’.
Zo stemden de verschillende parlementsleden
Tegen een verbod (42):
- PS: Rachid Madrane, Ridouane Chahid, Isabelle Emmery, Hasan Koyuncu, Nadia El Yousfi, Fadila Laanan, Jamal Ikazban, Mohamed Ouriaghli, Marc-Jean Ghyssels, Martin Casier, Leila Agic, Sevket Temiz, Delphine Chabbert, Ibrahim Donmez
- Vooruit: Fouad Ahidar, Hilde Sabbe
- PVDA: Jan Busselen, Emin Ozkara
- PTB: Bruno Bauwens, Youssef Handichi, Stephanie Koplowicz, Françoise De Smedt, Leila Lahssaini, Petya Obolensky, Francis Dagrin, Elisa Groppi, Jean-Pierre Kerckhofs, Luc Vancauwenberge, Caroline De Bock
- DéFI: Marc Loewenstein, Sadik Koksal
- Ecolo: Zoé Genot, Tristan Roberti, Margaux De Ré, Kalvin Soiresse Njall, Farida Tahar, Hicham Talhi, Marie Lecocq, Magalie Plovie, Ahmed Moussin
- Les Engagés: Pierre Kompany, Gladys Kazadi, Véronique Lefrancq
- Voor een verbod (38):
- PS: Véronique Jamoulle, Julien Uyttendaele,
- Vooruit: Els Rochette
- PVDA: Victoria Austraet
- DéFI: Emmanuel De Bock, Joelle Maison, Marie Nagy, Christophe Magdalijns, Ariane de Lobkowicz, Jonathan de Patoul
- MR: Alexia Bertrand, Vincent De Wolf, Françoise Schepmans, Anne-Charlotte d’Ursel, Gaetan Van Goidsenhoven, Bertin Mampaka, Dominique Dufourny, David Weytsman, Geoffroy Coomans, David Leisterh, Clémentine Barzin, Aurélie Czekalski
- Open Vld: Guy Vanhengel, Clara Dejonghe
- Cd&v: Bianca Debaets
- Ecolo: John Pitseys, Matteo Segers, Isabelle Pauthier, Ingrid Parmentier, Thomas Naessen
- Groen: Arnaud Verstraete, Lotte Stoops, Juan Benjumea Moreno, Soetkin Hoessen
- N-VA: Cieltje Van Achter, Gilles Verstraeten, Matthias Vanden Borre
- Vlaams Belang: Dominiek Lootens-Stael
- Onthielden zich (8):
- PVDA: Pepijn Kennis
- DéFI: Michael Vossaert, Nicole Bomele
- MR: Viviane Teitelbaum, Latifa Aït Baala (*afwezig)
- Open Vld: Khadija Zamouri
- Ecolo: Pierre-Yves Lux
- Les Engagés: Céline Fremault, Christophe De Beukelaer