Flemish Minister of Education and Animal Welfare and Sports Ben Weyts pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 01 June 2022. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Genkse islamschool verdeelt Vlaamse regering: “Verschillende levensbeschouwingen op ongelijke manier behandeld”

Wannes Neukermans

De Vlaamse partijen zijn duidelijk verdeeld over de vraag of er in Vlaanderen plaats moet zijn voor islamscholen of niet. Dat is donderdag gebleken bij een discussie over het dossier van de islamitisch geïnspireerde Plura C-school in Genk. Voor minister van Onderwijs Ben Weyts dragen aparte islamscholen “niet bij tot integratie of een harmonieuze samenleving”. Maar die houding botst volgens coalitiepartner CD&V op de grondwettelijk verankerde vrijheid van onderwijs. Oppositiepartij Groen verwijt de N-VA-minister dat hij “verschillende levensbeschouwingen op een ongelijke manier behandelt”.

De oprichting van Plura C is al jaren een licht ontvlambaar dossier. Het bestuur achter de school heeft – of had – banden met de organisatie Milli-Görus. Dat is een islamitische sociaal-religieuze beweging die vooral in Duitsland en Nederland actief is. In het verleden omschreef Staatsveiligheid die als extremistisch. Haar visie zou namelijk ingaan tegen de mensenrechten en de gelijkheid van man en vrouw.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/demir-en-weyts-blijven-zich-verzetten-tegen-genkse-islamschool/

Na eerdere negatieve beslissingen voerde de school wijzigingen door. De Onderwijsinspectie vond dat onvoldoende, maar de Raad van State is nu van oordeel dat er te weinig rekening is gehouden met die veranderingen. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts maakt de Raad van State eerder “procedurele” dan inhoudelijke bezwaren. Volgens de N-VA-minister loopt er een nieuw erkenningsonderzoek door de Onderwijsinspectie. Op basis daarvan moet duidelijk worden of de school kan starten of niet.

N-VA vindt steun bij Vlaams Belang

Zelf is de N-VA minister niet gewonnen voor aparte islamscholen. “In mijn persoonlijke appreciatie zie ik niet hoe zo’n school kan bijdragen aan de integratie en de harmonieuze samenleving. We bewijzen de betrokken kinderen en ouders hier geen dienst mee”, aldus Weyts. Alleen oppositiepartij Vlaams Belang lijkt de minister te steunen in die houding. Zo wijzen coalitiepartners CD&V en Open VLD op de grondwettelijk verankerde vrijheid van onderwijs. “Je kan niet een beetje voor vrijheid van onderwijs zijn. Voor CD&V is godsdienstvrijheid er voor alle erkende levensbeschouwingen, zonder onderscheid, ook voor de islam”, zegt CD&V-parlementslid Hilal Yalçin. Zij roept minister Weyts op om het dossier “zonder vooringenomenheid” te beoordelen.

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) is zelf – net als de minister – geen voorstander van islamscholen, maar volgens hem is het volgens de Grondwet “onmogelijk om ze te verbieden wanneer ze aan de voorwaarden voldoen”. Dat is volgens De Gucht de “spagaat” die voortkomt uit de grondwettelijk verankerde vrijheid van onderwijs. “De realiteit is dat we vandaag al leven in een samenleving waarbij het merendeel van ons onderwijs vanuit een levensbeschouwelijke achtergrond wordt georganiseerd.” Hij wijst dan vooral naar het katholiek onderwijs, dat meer dan 70 procent van het Vlaams onderwijs in handen heeft.

Twee maten en gewichten

Oppositiepartij Groen roept de minister op “niet te werken met twee maten en twee gewichten”. “U kan geen schoolerkenning weigeren op basis van persoonlijke appreciatie of politieke motieven. Als u geen probleem heeft met joodse, orthodoxe of protestantse scholen, dan lijkt het alsof u de islam als religie viseert en is er sprake van een ongelijke behandeling van levensbeschouwingen”, merkt Elisabeth Meuleman op.

“Mijn persoonlijke appreciatie staat los van de procedure. Ik zal de decretale procedure volgen”, reageerde minister Weyts. Zijn partijgenoot Koen Daniëls oordeelt dat het duidelijk is dat de school niet erkend kan worden “wanneer de school zich expliciet richt tot islamitische kinderen en de thuistaal wil binnenbrengen in de school”. Vooral indien de school bestempeld wordt als een “extremistische vector” heeft die voor de N-VA-fractie geen plaats in de samenleving.

https://redactie.palnws.be/2022/05/de-islamschool-in-genk-een-baken-van-segregatie-en-islamitisch-fundamentalisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

36 gedachten over “Genkse islamschool verdeelt Vlaamse regering: “Verschillende levensbeschouwingen op ongelijke manier behandeld””

  1. ” vrijheid van onderwijs” Wat is dat ? Het recht om te leren dat de pedofeet op z’n vliegend paar de brandende vrouwen in de hell is gaan bezoeken en dat er een god is die voorhuiden vreet?

  2. De Vlaamse regering blijkt verdeeld ? Gaan ze Open Vld buitengooien en de Vooruit binnenhalen ? Want vervroegde Vlaamse verkiezingen zijn onmogelijk. Is dat niet absurd ? Om de mensen niet om de vijf voet naar de stembus te laten gaan ? Zie maar eens in Frankrijk.

  3. Integreren , uw nieuw land omarmen , de plaatselijke cultuur opsnuiven , de taal van uw nieuwe omgeving leren : in Genk wonen tienduizenden mensen die dit deden en die ondervinden dat dit het meest succesvol is .

  4. De houding botst volgens coalitiepartner CD&V op de grondwettelijk verankerde vrijheid van onderwijs. Oppositiepartij Groen verwijt de N-VA-minister dat hij “verschillende levensbeschouwingen op een ongelijke manier behandelt” (texto).

    CD&V en Groen hebben juridisch gelijk.

    N-VA minister Weyts discrimineert de moslimgemeenschap en schendt de grondwet. N-VA leider, Bart De Wever, orakelt met regelmaat van klok dat zijn partij staat voor een inclusief Vlaanderen(sic). Bij deze is bewezen dat zijn VLonderwijsminister religieuze groepen, in casu de moslims, in Vlaanderen discrimineert. Waarom zijn grondwetsschendingen door de overheid in Vlaanderen niet strafbaar? Moet de EU nu geen economische sancties opleggen aan Vlaanderen?

    Men kan inderdaad geen schoolerkenning weigeren op basis van persoonlijke appreciatie of politieke motieven. Als de minister geen probleem heeft met joodse, orthodoxe of protestantse scholen, dan lijkt het alsof hij de islam als religie viseert en is er sprake van een ongelijke behandeling van levensbeschouwingen”.

  5. Lees ik het goed hier “levensbeschouwingen”? Alle sektes hebben massaal mensen vermoord en kinderen verkracht en de islam doet het nog dagdagelijks volgens hun koran 2/24, voor mij zijn alle sektes DOODS beschouwingen en moeten ze zo snel mogelijk verdwijnen en zeker NIET gesubsidieerd worden. Als de sektes eerst eens bewijzen dat ze vredelievend zijn en met hun vuil poten van de kinderen afblijven. En moeten nu echt die mannen allemaal in een kleed rondlopen, de primaten van de dragqueens. En mag de islam gediscrimineerd worden? Natuurlijk wel, een democratisch cordon is voldoende.

  6. Stop met zeveren, moslimscholen horen niet thuis in VLAANDEREN. Dat er in Vlaanderen meer “katholiek” geinspireerde scholen zijn heeft maar een reden, het afschuwelijk laag niveau van het staatsonderwijs.

  7. De honden blaffen en de islamkaravaan trekt voorbij. Dat is nu eenmaal de islamisering van onze westerse maatschappij. De rest is gelul in de marge, want dit is nog maar het begin.

  8. Als Vlaamse moslims, met Belgische nationaliteit, aangepast onderwijs met legale termen wensen op te starten dan wil ik wel eens zien op basis van welke juridische gronden de Vlaamse regering dit kan verbieden.

  9. De oplossing is, we moeten gewoon af van de onderwijsnetten. Wiskunde, fysica, biologie, aardrijskunde… noem maar op, is allemaal dezelfde leerstof in om het even welk onderwijsnet. Een staatsonderwijs is daarenboven veel efficiënter, geen klasjes meer van 3 of 5 leerlingen omdat dezelfde richting wordt aangeboden in de verschillende netten. Een bijdrage om het lerarentekort weg te werken.
    Voorzie 2 uren per week waar pastoors, rabbijnen en imams hun zegje kunnen doen en de zaak is opgelost, geen katholieke of vrijzinnige scholen, dus ook geen islam scholen.

  10. In België leven 728.000 moslims. Dat berekende Jan Hertogen, oud-medewerker van het Sociologisch Onderzoeksinstituut van de KU Leuven. Het aantal actieve katholieken is berekend door Marc Hooghe, politicoloog aan de KU Leuven. Hij kwam uit op ruim 315.000 actieve kerkbezoekers. Aangezien hij een dalende trend vaststelde, kan aangenomen worden dat het aantal sindsdien nog afgenomen is. Een extrapolatie zou het cijfer op minder dan 200.000 brengen. (Bron De Standaard 18.03.2016). Gelijke behandeling voor de onderwijsnetten, huidige en kandidaat islamonderwijsnet) dat is de democratie in de praktijk en de algemene norm sinds de invoering van het pluralisme in Vlaanderen. STOP de onverdraagzame religieuze N-VA ideologie.

  11. Totaal eens met uw uitspraak “Belgische moslims hebben dezelfde rechten en plichten als u en ik.’ Alleen jammer dat bijna dagelijks bewezen wordt dat aan de ‘plichten’ verzaakt wordt door een groot gedeelte van die bevolkingsgroep,hierin gesteund door allerlei PoCo instanties en groeperingen.Ik ben er me van bewust dat mensen zoals u dat niet willen inzien omwille van een bepaald moreel superioriteitsgevoel,maar dat bewijst tevens ook dat u,of uw gezin godzijdank nog nooit te maken kreeg met de negatieve kanten van de Islamitische immigratie.

Plaats een reactie

Delen