Goedkeuring Poolse herstelplannen stuit op verzet van Verhofstadt: "Zeer verontrustende situatie"

Guy Verhofstadt. Shutterstock

Uncategorized

Goedkeuring Poolse herstelplannen stuit op verzet van Verhofstadt: “Zeer verontrustende situatie”

Anton Schelfaut

Voor Vooruit-Europarlementslid Kathleen Van Brempt is het “onvoorstelbaar” dat de Europese Commissie overweegt om de Poolse herstelplannen goed te keuren. Dat schrijft ze woensdag op Twitter. Ook Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) reageert misnoegd. “Hoe kunnen we een vuist maken tegen buitenlandse autocraten als we onze waarden verloochenen in onze eigen achtertuin?”, vraagt hij zich af.

Het Poolse parlement nam vorige week donderdag een wet aan, waarmee de omstreden disciplinaire kamer voor rechters werd afgeschaft. Die tuchtkamer, een nieuwe instelling die in 2018 werd opgericht, moest de rechters superviseren en had de macht om hun onschendbaarheid op te heffen, zodat ze strafrechtelijk vervolgd of minder bezoldigd konden worden.

De afschaffing van de disciplinaire kamer was één van de voorwaarden die Europa stelde om aan Polen een bedrag van ongeveer 35 miljard euro uit het coronaherstelfonds ter beschikking te stellen.

“Problemen nog niet van de baan”

Dat de Europese Commissie nu het licht op groen wil zetten, is echter niet naar de zin van Kathleen Van Brempt en Guy Verhofstadt. Beide Europarlementsleden menen immers dat de problemen in het land nog niet zijn opgelost.

“Onvoorstelbaar dat de Commissie nu overweegt om de middelen van het Europees herstelfonds vrij te maken voor Polen”, reageert Van Brempt op Twitter. “Problemen met onafhankelijke justitie en vrije pers zijn nog niet van de baan.”

Bij Verhofstadt is eenzelfde geluid te horen. “Geopolitieke bezorgdheden, nephervormingen en valse beloftes zijn geen reden om de zeer verontrustende situatie in Warschau in de doofpot te steken”, hekelt de liberaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Goedkeuring Poolse herstelplannen stuit op verzet van Verhofstadt: “Zeer verontrustende situatie””

  1. Wat een klojo die Verhofstadt. In het Europees parlement heeft hij steeds kritiek en is hij bijzonder scherp voor de “fascisten” zoals hij die benoemt, doch in Kiev ging hij indertijd de fascisten toejuichen. Hij is een gevaarlijke onruststoker die ze beter zouden opsluiten. Van Brempt is in hetzelfde bedje ziek en laat ons hopen dat Polen al die Oekraïense vluchtelingen niet naar België stuurt.

  2. De Geldsmosser van Gent (ik zal beleefd blijven) heeft in Vlaanderen al zoveel onheil veroorzaakt.Gaat hij dat nu ook doen in Polen? Blijkbaar weet onze Geldsmosser van Gent niet dat zijn partij de Vlamingen voortdurend ondemocratisch blijft behandelen. En die hypocriet spreekt van democratie. Schande

  3. Is er bij ons dan onafhankelijke pers en justitie?Geopolitieke bezorgdheid mijnheer Verhofstadt!Wie stond er in 2014 te Kiev het geopolitieke vuur op te pikken?Wie was er als premier van dit land de kampioen van de valse beloftes?Wat heeft Van Brempt buiten langs de kassa passeren politiek op haar conto geschreven?

  4. Een Grondwettelijk Hof (deels) bestaand uit politiekers voor het leven benoemd. Is dat een voorbeeld van democratie? Het wordt stilaan hoog tijd dat Europa zulke balken in eigen ogen verwijdert vooraleer de splinters bij anderen te willen verbieden. Hoe democratisch werkt de Europese nomenclatura eigenlijk?

  5. democratie is het oorkussen van de anarchiendab volgt chaos,onveiligheid en armoede.Burgeroorlog en revolutie zijn het gevolg waarna er opnieuw een dictatuur ingesteld wordt die opnieuw vrede en welvaart zal brengen.Zelensky is het voorbeeld van hoe het niet moet en konijnentand en ons schuddebolleken steunen hem maar weigeren te zien dat Polen zijn eigen baas wil zijn.Deze EU zal sneller uit elkaar vallen dan we denken nu Poetin in de pot aan het roeren is.

  6. Controle op rechters is noodzakelijk tegenwoordig, de elite met eergevoel die een nogal geisoleerd bestaan leidde en zichzelf uitselecteerde is verleden tijd, kijk naar goudspeculant De Tandt, of rechters die op Facebook zitten. Kan Polen zelf geen technologie ontwikkelen zodat ze een eigen munt kunnen verdedigen?
    Een land dat financieel geen slaaf wil blijven van het joods-amerikaanse Rijk zal toch eigen technologieën moeten ontwikkelen. Daarom zijn de europese nationalismen zo futiel, hun gevaar wordt sterk overschat in de media.

  7. Verhofstadt: de man die zijn ziel verkocht aan de P.S. om premier te worden, de grenzen open gezet heeft , vreemdelingen stemrecht heeft gegeven, ons land in de afgrond heeft geduwd , samen met de traditionele partijen om daarna een uitboljob in Europa te zoeken zoals het andere crapuul of profitariaat genre knikkebolletje Van Brempt ! Mia de Vits , weet je nog , vroeger baas van de rode vakbond , op 1 mei maar toeteren tegen het kapitalisme, maar nu meescharrelen in het Europees parlement, met de andere vetzakken, lieve Liesbeth. Ik ga er mee stoppen, want moet kotsen! Al onze toppollitiekers bollen uit in Europa of een topfunctie. Om van de corrupte partij P.S. nog te zwijgen. Heel ons justieel apparaat is politiek benoemd, de media gesubsidieerd door onze belastingen, en dan dan maar afgeven op Polen. Hoe hypocriet . De OMVOLKING is volop bezig, ik beklaag onze kleinkinderen. Dit is het resultaat van onze politici de laatste 30 jaar. Het is naar de kloten ( sorry) 🤮🤮🤮

Plaats een reactie

Delen