Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Binnenland politiek

Groen en Ecolo willen dat Orde van Leopold II van naam verandert: “Erfenis van koloniale periode”

Anton Schelfaut

Groen en Ecolo vinden de Orde van Leopold II niet meer van deze tijd. Beide regeringspartijen willen de naam van de Orde vervangen door die van een vrouw. “Het getuigt van slechte smaak om een eretitel te geven met de naam van een staatshoofd dat een gruwelbewind heeft gevoerd”, zegt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) in De Morgen.

Naar jaarlijkse traditie worden op 30 juni drie politici gedecoreerd in de Orde van Leopold II, een van de drie grote nationale ordes, na de Leopoldsorde en de Kroonorde. Die eer valt dit jaar burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS), voormalig parlementslid en minister Eric Van Rompuy (cd&v) en academicus en voormalig parlementslid Francis Delpérée (Les Engagés) te beurt.

“Slechte smaak”

Voor Groen en Ecolo heeft de Orde van Leopold II echter geen plaats meer in 2022, althans onder de huidige naam. “De Orde van Leopold II is een erfenis van de koloniale periode”, zegt Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt, tevens voorzitter van de bijzondere Kamercommissie over het koloniale verleden, in De Morgen. “Dat verdienstelijke Belgen een symbolische eretitel krijgen, daar is niets mis mee. Maar het getuigt van slechte smaak om een eretitel te geven met de naam van een staatshoofd dat een gruwelbewind heeft gevoerd. Dit willen wij in de parlementaire commissie bespreken.”

Ook de datum van uitreiking is volgens De Vriendt hoogst ongelukkig. Die valt dit jaar op 30 juni, de datum van de onafhankelijkheid van Congo. “Dat is ronduit pijnlijk en een belediging voor het zelfbewustzijn van de Congolese natie”, hekelt hij.

Ecolo-Kamerlid Guillaume Defossé schuift in Le Soir meteen ook enkele ideeën voor een naamsverandering naar voren. “Het zou een mooi signaal zijn om de Orde van Leopold II te vervangen door bijvoorbeeld de Orde van Elisabeth, als verwijzing naar de voormalige koningin, of de Orde te vernoemen naar een verzetsstrijder als Gabrielle Petit”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

34 gedachten over “Groen en Ecolo willen dat Orde van Leopold II van naam verandert: “Erfenis van koloniale periode””

  1. Natuurlijk zijn dit voor Groen/Ecolo de meest dringende dossiers, koopkracht van de burger, niet belangrijk, prijs van verwarming etc. Niet belangrijk genoeg. De dramatisch economische toestand en de torenhoge staatsschuld is reden om iedereen 30.000 Euro te geven. Ik vraag me af hoe wereldvreemd je moet zijn om lid te zijn van Groen/Ecolo. En bij uitbreiding, wie gaat daar in godsnaam op stemmen?

  2. Enige kennis van de geschiedenis is totaal vreemd aan Groen en Ecolo. Het ergste is dan nog dat ze volharden in hun onwetendheid. Ondertussen moeten wij al him leugens over Leoplold II maar blijven slikken. Doe een beetje moeite en informeer u degelijk.

  3. Niet dat ik ooit in aanmerking ga komen voor zo’n titel, maar in het onverwachte geval dat dat toch zou gebeuren mogen ze elke titel die naar België stinkt steken op een plek waar de zon niet schijnt.

  4. Groen en Ecolo houden zich bezig met Leopold II, iemand uit het stenen tijdperk.
    Dit is waar ze zichzelf in bevinden.
    Dit terwijl het kaartenhuis in elkaar aan het donderen is en armoede ons deel zal worden.
    Ieder zijn prioriteiten natuurlijk.

  5. Is niet het hele concept van een erfelijke vorst en het verlenen van adelijke titels een erfenis uit de feodale periode?
    Blijkbaar hebben de basisdemocraten van Groen en Ecolo het daar minder moeilijk mee, maar voor wat symboolpolitiek over een naam komen ze wel graag in de media.

  6. Naar jaarlijkse traditie worden op 30 juni drie politici gedecoreerd in de Orde van Leopold II, een van de drie grote nationale ordes, na de Leopoldsorde en de Kroonorde (texto). Ik denk dat de mensen uit de zorgsector meer verdienste hebben aan een onderscheiding dat dan het zooitje politici dat zich verrijkt op de kap van de belastingbetaler.

Plaats een reactie

Delen