Petra De Sutter (foto: Belga)

Uncategorized

Groen wil sociale en ecologische voorwaarden in ruil voor verhoging defensiebudget

Wannes Neukermans

Regeringspartij Groen lijkt een reeks groene en sociale voorwaarden te koppelen aan de discussie over de verhoging van het defensiebudget naar 2 procent van het bbp in 2035. Premier De Croo (Open Vld) wil die belofte eind juni graag uitspreken op de NAVO-top in Madrid, maar binnen de regering zijn Groen en Ecolo niet happig op zo’n verhoging. Volgens Groen-vicepremier Petra De Sutter is het voor haar partij in de eerste plaats belangrijk dat er voldoende geld overblijft voor de bescherming tegen klimaatverandering, de energietransitie en sociaal beleid. Dat liet De Sutter donderdag weten in De Ochtend op Radio 1.

Er lijkt binnen de Vivaldiregering dan toch wat beweging te zitten in het dossier van de budgetverhoging voor defensie. Volgens het huidige groeitraject voor de militaire uitgaven, zou België in 2030 1,54 procent van het bbp uitgeven aan defensie. Maar premier De Croo wil graag een stap verder gaan en wil dat België zich engageert om de defensie-uitgaven tegen 2035 op te krikken tot 2 procent van het bbp, de zogenoemde NAVO-norm. Maar binnen de regering liggen vooral Groen en Ecolo al een tijdje dwars. Zij noemden de verhoging “niet echt prioritair”.

“Veiligheid draait ook om natuurrampen”

Maar eerder deze week zette Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet de deur al op een kier.  Nu klinkt ook de tegenstand van Groen-vicepremier wat minder fel. Omdat het gaat om een verhoging van “vele miljarden” is het volgens De Sutter voor haar partij belangrijk dat er ook voldoende geld gaat naar dingen die niet “puur militair” zijn.

“We moeten zeker zijn dat er op zijn minst voldoende budget overblijft voor klimaatbeleid”, aldus De Sutter. “Wanneer we denken aan veiligheid dan denkt iedereen nu natuurlijk aan Oekraïne, maar op termijn zal het zaak zijn om klaar te zijn voor de klimaatverandering, natuurrampen, de energietransitie en er moet ook budget zijn voor sociaal beleid”, zegt De Sutter nog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

27 gedachten over “Groen wil sociale en ecologische voorwaarden in ruil voor verhoging defensiebudget”

  1. Normale natuurlijke echte Vlamingen willen eliminatie ecologische voetafdruk van abnormalen, vreemden en echte Belgen in ruil voor sociale en ecologische voorwaarden – door Pjotr Press Agency – 16 juni, 2022 09:50 in Binnenland politiek.

  2. Aan wat hebben wij gewone mensen te danken, Aan een niet democratisch gekozen regering? En 8 niet gekozen ministers? Waarom gooit men groen toch niet buiten? OF WAT NORMAAL ZOU MOETEN GEBEUREN: ONTSLAG VAN DEZE ROTREGERING 🤮🤮🤮

  3. Op hun startpagina staat “De kernuitstap komt er zoals gepland. En je energiefactuur? Die blijft onder controle.” Ik heb ze er over aangeschreven maar ze blijven volharden in hun eigen leugens. Typisch extreem links.

  4. Defensie ? Tegen wat of wie ? Als de huidige trend zich voortzet wordt de volgende oorlog een burgeroorlog. Van zodra er een moslim-meerderheid of grote minderheid aanwezig is gaat Europa dezelfde toer op als in alle landen waar moslims het voor het zeggen hebben. Bewijzen legio. De collaborateurs zijn nu al onder ons en bereiden zich ongeneerd voor.

  5. Geld genoeg overblijven!!! Is die Groene smurf compleet stoned? Vivaldi is nu al de kampioen in schulden opbouw waar zou die “genoeg overblijven” dan wel te vinden zijn? Die man pardon vrouw is compleet van de wijs. Volgt zij nog wel wat de realisaties van Vivaldi tot nu toe zijn buiten het onophoudelijk graven van diepe schulden putten!

  6. Groen vindt het niet nodig om zich te houden aan afspraken vast gelegd in een akkoord. het politieke akkoord dat de overheid de partijen financiert dient dus ook niet gevolgd te worden. Graag had ik Petra De Sutter dan ook horen bevestigen dat 1/4 (1,5/2) van hun partij financiering gebruikt gaat worden voor de klimaattransitie.

Plaats een reactie

Delen