VRT (Shutterstock)

VRT (Shutterstock)

Uncategorized

Huiszoekingen bij de VRT: fraude, belangenvermenging en vriendjespolitiek

Wannes Neukermans

Speurders van de federale politie zijn woensdagochtend op acht locaties, waaronder bij de VRT, binnengevallen. De huiszoekingen zouden te maken hebben met een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel van de voormalige directie. Het parket van Brussel startte in november 2020 een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de openbare omroep.

Het onderzoek werd geopend nadat Audit Vlaanderen een erg kritisch rapport had geschreven over de werking van de openbare omroep. Aanbestedingsregels zouden niet nageleefd worden, en er zou sprake zijn van belangenvermenging. VRT NWS spreekt zelf(s) van ‘vriendjespolitiek’. Het rapport schetste een beeld van een organisatie waar systematisch en bewust budgetten werden misbruikt voor zelfverrijking of het bevoordelen van bevriende partijen.

Peter Claes en Paul Lembrechts

In dat rapport werd Peter Claes verschillende keren bij naam genoemd, hij is de voormalige nummer twee van de VRT. Hij verliet de openbare oproep na een conflict met CEO Paul Lembrechts, die daarna zelf moest opstappen. Of het onderzoek specifiek richting de twee is gericht, is vooralsnog onduidelijk.

Na het gerechtelijk onderzoek werd er een onderzoeksrechter aangesteld, wat erop wees dat het parket vond dat er voldoende vermoedens bestonden om een onderzoek te laten voeren. Bij de VRT zijn er documenten meegenomen en hebben de speurders verschillende mensen verhoord. Ook op zeven andere plaatsen in het land zijn er huiszoekingen geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

15 gedachten over “Huiszoekingen bij de VRT: fraude, belangenvermenging en vriendjespolitiek”

  1. De V.R.T. in hetzelfde bed ziek zoals de meeste CORRUPTE SYSTEEM PARTIJEN! Rot tot op het bot. Politiek niet neutrale benoemde journalisten. Nietwaar Phara de gier , onze demente Björn Soenens, enz… Ons corrupt justitiëel apparaat. Dit land is ziek ! ER is nog maar 1 oplossing: EUTHANASIE! 🤔

  2. 🤣🤣🤣Allez na, wie had zoiets kunnen denken. De normale man in de straat weet dat al vele jaren, maar zijn stem wordt in zo’n hoge ivoren toren nauwelijks of niet gehoord hé.

Plaats een reactie

Delen