Indische politie arresteert leider jongerenorganisatie van president Modi wegens vijandige opmerkingen over de islam

Shutterstock

Uncategorized

Indiase politie arresteert leider jongerenorganisatie van president Modi wegens vijandige opmerkingen over de islam

Carl Deconinck

De politie in noordelijk India arresteerde een jongerenleider van Bharatiya Janata, de hindoenationalistische partij van president Modi. Die jongerenleider zou zich beledigend hebben uitgelaten over de profeet Mohamed en dat leidde tot heel wat spanningen.

Harshit Srivastava veroorzaakte een rel in India met vijandige opmerkingen over de islam. De politie arresteerde hem in Kampur, nadat er vorige week al protesten waren na zijn uitlatingen. “We hebben de lokale politicus gearresteerd voor het maken van opruiende opmerkingen tegen moslims”, zei Prashant Kumar, een hoge politiefunctionaris. Die voegde eraan toe dat ten minste 50 mensen in hechtenis zijn genomen na de spanningen in Kanpur.

“We zullen handelen volgens een nultolerantiebeleid. Sinds vrijdag hebben we 23 van dergelijke sociale media-gebruikers geboekt”, vertelde de hoofdcommissaris van politie. Na het vrijdaggebed van vorige week brak er geweld uit wegens de “beledigen tegen de profeet”.

In andere delen van het land was het ook onrustig na gelijkaardige opmerkingen door Nupur Sharma, van dezelfde partij, tijdens een televisiedebat. De partij ontsloeg haar. Een andere woordvoerder, Naveen Kumar Jindal, werd eveneens de partij uitgezet na commentaren over de islam op sociale media. Volgens moslims in India zou dit wijzen op anti-islamitische sentimenten in het land. Verschillende islamitische landen, zoals Qatar, Saudi-Arabië, de VAE, Oman, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Iran en Afghanistan eisten verontschuldigingen van de Indiaanse overheid.

Niet het standpunt van de regering

De invloedrijke Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) stelde in een verklaring dat de beledigingen plaatsvonden in de context van een steeds intensere sfeer van haat jegens de Islam in India en systematische intimidatie van moslims. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de beledigende tweets en opmerkingen op geen enkele manier de standpunten van de regering weerspiegelden.

De controverse is een diplomatieke uitdaging geworden voor Modi. Hij bouwde de afgelopen jaren sterke banden op met energierijke islamitische naties. Aan verschillende leden van zijn hindoenationalistische partij zijn instructies gegeven om “uiterst terughoudend” te zijn wanneer zij in het openbaar over religie spreken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Indiase politie arresteert leider jongerenorganisatie van president Modi wegens vijandige opmerkingen over de islam”

  1. Dat de islaMIETJES volgens hun koran 2/24 mensen moeten vermoorden, en ze doen het nog ook, daar zwijgt men over. Dagdagelijks vermoord de islam mensen. En de profeet beledigen? Als ze eerst bewijzen dat de profeet bestaat want iets dat niet bestaat kan je ook niet beledigen. De ondergang van deze wereld is al vergevorderd dankzij extreem linkse steun en gedachtengoed. En soms noemt men de sektes levensbeschouwingen, neen, sektes zijn DOODsbeschouwingen.

Plaats een reactie

Delen