Internationale zwembond neemt maatregelen om vrouwencompetitie te beschermen

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Internationale zwembond stelt nieuwe regels voor deelname transgendervrouwen aan wedstrijden voor

Carl Deconinck

De internationale zwembond FINA heeft nieuwe regels bekendgemaakt rond genderinclusie. Het was lange tijd onduidelijk of transgenders mee mochten doen met zwemwedstrijden, wat vaak tot conflict leidde. Mensen die pas na hun (mannelijke) puberteit de transitie maakten, zullen worden uitgesloten van deelname aan zwemwedstrijden voor vrouwen.

Recent duiken er in de sportwereld meer en meer transgenderatleten op. Dat zorgt voor moeilijkheden, want vaak genieten transgendervrouwen van fysieke voordelen. Een voorbeeld hiervan zagen we recent in het zwemmen. Daar liet transgender Lia Thomas geen spaander heel van de concurrentie. Het competitief zwemmen bij vrouwen zou zo quasi onmogelijk te winnen zijn voor ‘natuurlijke’ vrouwen in de toekomst.

Daarom werkte FINA nu een nieuw reglementair kader uit. De belangrijkste beslissing is dat mannen die hun pubertijd doorlopen hebben niet meer in de vrouwencompetitie zullen kunnen optreden. Enkel transgenders die voor hun 12-jarige leeftijd de transitie maakten zullen mogen meestrijden. Ook komt er een nieuwe trans-categorie en denkt men na over een open competitie. Bij open competities kunnen alle atleten die de toelatingscriteria halen gewoon meedoen. Dan speelt gender geen rol.

Vrouwen beschermen

De internationale zwembond hield een congres in Boedapest over het gevoelige onderwerp. 71,5 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor de nieuwe regeling betreffende de deelname van transgenders. Bij het opstellen van de nieuwe regels heeft de FINA hulp gehad van allerlei experten op medisch en juridisch vlak.

“We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook competitieve eerlijkheid, in het bijzonder die bij de vrouwen”, zei FINA-voorzitter Husain Al-Musallam. “De FINA staat altijd open voor iedere atleet. De creatie van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op elite-niveau mee te doen. Dit is nog niet eerder gebeurd, de FINA moet hiermee vooroplopen. Ik wil dat alle atleten zich betrokken voelen om ideeën te kunnen ontwikkelen tijdens dit proces.”

Niet iedereen tevreden

Athlete Ally, een organisatie die LQBTQ+-personen zegt te vertegenwoordigen, is niet te spreken over de nieuwe regels. Volgens Athlete Ally zijn de criteria “discriminerend, onwetenschappelijk en in strijd met de regels van het Internationaal Olympisch Comité”. Anne Lieberman meent dat er sprake is van het controleren van alle vrouwenlichamen en de handhaving de privacy en mensenrechten van elke atleet schendt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Internationale zwembond stelt nieuwe regels voor deelname transgendervrouwen aan wedstrijden voor”

  1. Een logische evolutie die nog niet ver genoeg gaat. Je kunt je eigen lichaam niet zodanig verbouwen dat je je eigen prestatie na voldoende training op sport en uithoudingsvlak kunt ontkennen. Elke coach van eender welke sporttak zal beamen dat mensen die als man geboren zijn meer spieren hebben, en dus per definitie hogere prestaties kunnen leveren in veel fysiek zwaardere sporttakken. Ja er zijn diverse uitzonderingen, eenvoudige zoals darts, snooker, maar ook meer complexe zoals ijsschaatsen…waar een man/vrouw al dan niet verbouwd dezelfde prestaties kunnen neerzetten. Maar even wat borsten laten zetten en dan de sport gaan bedriegen door als man bij de vrouwen deel te nemen, kan niet volgens mij. Als ze dan toch willen deelnemen, organiseer dan desnoods de olympische spelen voor transgenders, maar draai en keer het zoals het is, het blijft vooral voor vrouwen in hun competitie een bedrieglijke situatie. Ik weet dat Liesbeth, Anuna en Karina, de alter ego’s van Liesbeth, hierop wel weer commentaar zullen hebben in de zin van schrijffouten (ondanks de windows spellingscorrector) en “psychisch achterlijke” commentaar, maar ik neem het hier wel op voor de (echte) vrouw in de sport. Misschien Liesbeth haar ding niet, echte vrouwen, wel dan is het maar zo, want mijn vrouw en mijn dochter, beide “echte, niet verbouwde” vertegenwoordigers van het vrouwelijk geslacht (xx chromosomen) zijn het 100% met me eens. Benieuwd of één van hun een comment zal plaatsen dat in rechtstreeks verband met het onderwerp zal zijn!

Plaats een reactie

Delen