Italiaanse regering op losse schroeven

Luigi Di Maio. Shutterstock

Uncategorized

Italiaanse regering op losse schroeven

Carl Deconinck

De Italiaanse regering zit met een probleem. De linkse Vijfsterrenbeweging is intern diep verdeeld over de oorlog in Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio stapte uit de Vijfsterrenbeweging omdat de partij zich verzet tegen wapenleveringen aan Oekraïne. Hij neemt heel wat parlementairen met zich mee. De Vijfsterrenbeweging zou daardoor niet langer de grootste regeringspartij zijn.

De linkse Vijfsterrenbeweging lijkt uit elkaar te vallen over de oorlog in Oekraïne. De partij steunde de wapenleveringen aan Oekraïne pas na veel moeite. Recent voerde voorzitter Guiseppe Conte zelfs de weerstand nog op. Volgens hem verlengen die wapenleveringen de oorlog alleen maar. Hij roept op tot dialoog met Rusland. Dat blijkt onverteerbaar voor Luigi Di Maio, een belangrijk partijkopstuk en tevens minister van Buitenlandse Zaken.

Dinsdag hield Di Maio een persconferentie in Rome waarop hij zei dat het nodig was om “te kiezen aan welke zijde van de geschiedenis men wil staan, bij het aangevallen Oekraïne of bij de agressor, Rusland. De positie van sommige leiders van de Vijfsterrenbeweging dreigt ons land te verzwakken. De grootste politieke kracht in het parlement heeft de plicht om de regering ondubbelzinnig te steunen”, zei hij. “Het is onverantwoord om de stabiliteit van de regering op het spel te zetten alleen vanwege een crisis in de peilingen. Deze oorlog is geen mediashow, hij is echt, de slachtoffers zijn echt.”

Mogelijk zware gevolgen

Di Maio vertelde niet welke politici hem allemaal volgen in zijn vertrek, maar gaf aan dat het een aanzienlijke groep is. “Vanaf morgen zal de Vijfsterrenbeweging niet langer de grootste partij in het parlement zijn.” Het vertrek uit zijn partij noemt hij “een pijnlijke keuze” die hij nooit dacht te moeten maken. Zijn vertrek kan ook grote problemen inluiden voor de regering van Mario Draghi. Di Maio zei dat hij en zijn groep de regering zullen blijven steunen, maar Matteo Salvini, de leider van de patriottische regeringspartij Lega Nord, noemde de situatie “problematisch”.

Volgens Italiaanse media zal de afsplitsing ‘Insieme per il futuro’ heten, samen voor de toekomst. Di Maio, die de Vijsterrenbeweging leidde tussen 2017 en 2020, zou rond de 50 parlementsleden en 10 senatoren met zich meenemen. Dat zou betekenen dat de Lega Nord de grootste partij van Italië wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Italiaanse regering op losse schroeven”

Plaats een reactie

Delen