Japanse rechtbank beslist dat verbod op homohuwelijk niet in strijd is met de grondwet

Illustratiebeeld Shutterstock

Uncategorized

Japanse rechtbank oordeelt dat verbod op homohuwelijk niet in strijd is met de grondwet

Carl Deconinck

Een rechtbank in de Japanse stad Osaka heeft geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk in overeenstemming is met de Japanse grondwet. De beslissing wordt door activisten gezien als een nederlaag. Japan blijft zo het enige land in de G7 dat zich blijft verzetten tegen het homohuwelijk.

Een rechtbank in de stad Sapporo had in maart 2021 een uitspraak gedaan die stelde dat het niet toestaan van het homohuwelijk ongrondwettelijk was. Drie koppels hadden de zaak aanhangig gemaakt bij een districtsrechtbank in Osaka. Het is pas de tweede die over deze kwestie in Japan wordt gehoord. De rechtbank van Osaka oordeelt nu dat het verbod op homohuwelijken niet in strijd is met de grondwet.

De rechtbank verwierp niet alleen hun claim dat de onmogelijkheid om te trouwen ongrondwettelijk was, maar verwierp ook hun eis van 1 miljoen yen schadevergoeding voor elk koppel. “Ik vraag me af of het rechtssysteem in dit land wel echt werkt”, zei eiser Machi Sakata, die in de Verenigde Staten met haar partner met de Amerikaanse nationaliteit trouwde. De twee verwachten een baby in augustus.

Beide geslachten

De Japanse grondwet definieert het huwelijk als zijnde gebaseerd op “de wederzijdse instemming van beide geslachten”. Maar de invoering van partnerschapsrechten voor paren van hetzelfde geslacht in Tokio vorige week, samen met de stijgende steun in opiniepeilingen, had de hoop van activisten en advocaten voor de zaak in Osaka doen stijgen. De rechtbank in Osaka zei dat het huwelijk alleen gedefinieerd is als een huwelijk tussen twee geslachten en dat er in de Japanse samenleving niet genoeg over het homohuwelijk is gediscussieerd. De advocaten kondigden aan in beroep te zullen gaan.

De Japanse wetgeving wordt naar Aziatische maatstaven op sommige gebieden als relatief liberaal beschouwd. Op het hele continent heeft alleen Taiwan het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht gelegaliseerd. Volgens de huidige Japanse regels mogen koppels van hetzelfde geslacht niet wettelijk met elkaar trouwen, kunnen ze elkaars bezittingen niet erven – zoals een huis dat ze eventueel hebben gedeeld – en hebben ze ook geen ouderlijke rechten over elkaars kinderen.

Wel geven sommige gemeenten partnerschapscertificaten af aan koppels van hetzelfde geslacht. Die helpen om samen onroerend goed te huren en bezoekrecht in het ziekenhuis te hebben. Maar zij geven hen niet de volledige wettelijke rechten die heteroseksuele paren genieten. Vorige week heeft de prefectuur van Tokio een wetsvoorstel goedgekeurd om partnerschapsovereenkomsten tussen koppels van hetzelfde geslacht te erkennen. Dit betekent dat lokale overheden die meer dan de helft van de Japanse bevolking bestrijken nu een dergelijke erkenning aanbieden.

Rol multinationals

Premier Fumio Kishida zei dat de kwestie zorgvuldig moet werden bekeken, maar zijn partij maakte nog niet bekend of het de wetgeving wil herzien. Sommige hooggeplaatste partijleden verklaarden wel al voorstander van hervormingen te zijn. Opiniepeilingen wijzen op meer steun bij de bevolking. Ook belangrijk lijkt de rol van internationale bedrijven. Activisten wijzen erop dat buitenlandse bedrijven daar ook hun zeg over hebben.

“Internationale bedrijven zijn hun Aziatische strategie aan het herzien en LGBTQ-inclusiviteit wordt een onderwerp”, zei Masa Yanagisawa, hoofd van prime services bij Goldman Sachs en een bestuurslid van de activistische groep Marriage for all Japan, sprekend voor het vonnis. “Internationale bedrijven willen niet investeren in een locatie die niet LGBTQ-vriendelijk is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Japanse rechtbank oordeelt dat verbod op homohuwelijk niet in strijd is met de grondwet”

  1. Internationale bedrijven rekenen alleen met winstmarges. Als die tegenvallen en hierbij een direct verband kan worden aangetoond met hun LGBTQ-vriendelijkheid zullen die bedrijven wel eieren voor hun geld kiezen.

  2. Wat een gezever toch, wat betreft dat huwen. Ikzelf ben 65+ , én gehuwd, omdat dat, zeker toen, en, nu nog, de meest voor de hand liggende, administratief/ financiële voordeligste keuze was/ is. Sta eens even stil bij het feit dat het wettelijk huwelijk deel uitmaakt van het instrument om mensen in het “gareel” te laten lopen. Ik bedoel: gehuwde mensen met kinderen en een zware hypothecaire lening zijn makkelijker te manipuleren dan samenwonenden, zonder kinderen noch schulden. In plaats van het hypocriet gelul of jeanetten en lesbo’s al dan niet zouden mogen trouwen, zou het beter zijn om de financiële & wettelijke discriminatie tussen gehuwden en niet gehuwden, ongeacht de aard van de partners, op te heffen. Maar, dat zou een politiek repressie instrument minder zijn voor de heersende politieke adel.
    Voor alle duidelijkheid: ik ben niet voor losbandigheid of vrije seks met “Jan en alleman”. Je kiest voor een partner en tracht “trouw” te blijven, zonder politieke inmenging. PS.: Ik heb goede relaties met jeanetten en lesbo’s.

Plaats een reactie

Delen