Uncategorized

Het getal van Dunbar: “Je kan slechts 150 vrienden hebben”

Jurgen Ceder

Antropoloog Robin Dunbar verrichtte in de jaren ’90 onderzoek naar het verband tussen de grootte van de hersenschors van primaten en de omvang van de groep waarin ze leven. Hij extrapoleerde de resultaten naar mensen en kwam tot het besluit dat een gemiddelde mens slechts met 150 anderen een stabiele sociale relatie kan onderhouden. Meer kan het ‘sociale brein’ van de gemiddelde mens niet aan, stelt Dunbar. Hij geeft primitieve landbouwdorpen, nomadische gemeenschappen en militaire eenheden als voorbeeld van groepen die vaak tussen de 100 en 200 leden hebben.

Hoe weet je of je met iemand een ‘stabiele sociale relatie’ hebt? Dunbar geeft als vuistregel: het is iemand waar je zou gaan bijzitten als je hem ontmoet in een café. Dat is breder dan wat de meeste mensen zouden begrijpen onder ‘vriendschap’. Daarvoor moet je het getal van Dunbar delen door 3. Je hebt gemiddeld 50 ‘vrienden’ in de gebruikelijke betekenis van het woord. Als je nog eens deelt door drie kom je uit bij 15 ‘goede vrienden’ en als je dat nog eens doet kom je bij 5 ‘hechte vrienden’, vaak leden van het kerngezin. Omgekeerd moet je het getal van Dunbar verdrievoudigen om bij ongeveer 500 ‘kennissen’ uit te komen.

Kritiek

De theorie dat je veel sociale problemen kan vermijden door met eenheden te werken van tussen de 100 en 200 leden heeft een praktische toepassing gekregen. De Zweedse belastingdienst is bijvoorbeeld georganiseerd in afdelingen van 150 man. Ook bedrijven als Gore-Tex werken met vestigingen van ongeveer dat aantal.

Er is ook kritiek gekomen op de theorie van Dunbar, zowel op zijn methode als zijn resultaten. Niet alleen ons sociaal brein bepaalt de limiet op werkzame vriendschappen, stellen sommigen, maar ook andere factoren zoals cultuur en materiële omstandigheden. Sommige studies zeggen dat het werkelijke aantal sociale relaties dat we kunnen onderhouden eigenlijk dubbel zo groot is als het getal van Dunbar. Het is ook onduidelijk in welke mate sociale media, waardoor we bijvoorbeeld vaak oude vrienden herontdekken, momenteel onze sociale netwerken beïnvloeden.

Het idee dat er een grens is aan het aantal sociale relaties dat we kunnen beheren is zeker juist. Maar te letterlijk zou ik het getal van Dunbar niet nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

1 gedachte over “Het getal van Dunbar: “Je kan slechts 150 vrienden hebben””

Plaats een reactie

Delen