Nicole De Moor (bron: Twitter)

Uncategorized

Kabinetschef Nicole De Moor volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris Asiel en Migratie: “Mahdi kiest voor continuïteit”

Wannes Neukermans

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie heet Nicole De Moor (cd&v). Zij volgt Sammy Mahdi op, die op zijn beurt Joachim Coens vervangt als cd&v-voorzitter. De Moor was al kabinetschef op het departement Asiel en Migratie en is dus goed op de hoogte van het beleidsdomein.

Nicole De Moor werd verkozen op de partijraad van cd&v. Een verassende keuze – ze werd niet in shortlists genoemd – maar wel één voor continuïteit. De Moor was eerste opvolger voor het Vlaams Parlement in de kieskring Brussel, maar was ook Mahdi’s kabinetschef. In Brussel haalde ze 379 stemmen. Ze kent de materie en was van in het begin van de legislatuur dus nauw betrokken met het beleid van Mahdi. Grote veranderingen zijn dus niet te verwachten. De Moor was eerder al specialiste asiel en migratie op het kabinet van toenmalig vicepremier Kris Peeters. Op Twitter geeft Mahdi zelf aan te kiezen voor “stabiliteit, expertise en vernieuwing” met “dé migratie-experte van de Wetstraat”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Kabinetschef Nicole De Moor volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris Asiel en Migratie: “Mahdi kiest voor continuïteit””

  1. Terechte keuze, niet weer een “gekend gezicht” dat alleen maar naar de “partij” luistert om carrière te maken. Hopelijk beseft ze dat ze ook Vlaanderen vertegenwoordigt en dat men hier heel wat “nuchterder” naar ongebreidelde immigratie kijkt dan in Brussel en Wallonië.

  2. Een zoveelste melige keuze bij de Tjeven. Maar haar verassen vind ik toch wel wat overdreven. En Sammy verprutste de boel door nepvluchtelingen (jonge mannen,witte broek, modieus kapsel, dure Apple, Allahu akbar) op te vangen in peperdure faciliteiten waarna er voor de echte vluchtelingen (vrouwen, ouderlingen, kinderen) geen plaats en geld meer was. Nu mag mevrouw Notelectednobody het oplossen.

  3. Eigenlijk denk ik dat Sammy Mahdi een goed keuze heeft gemaakt. Als ze zijn beleid voortzet zou dat een vooruitgang betekenen ten opzichte van het beleid van Francken. Als kabinetsmedewerkster heeft ze mee de strategie bepaald en schrijft ze mee aan een beleid waar het met ons migratiebeleid naar toe moet. Francken had simpelweg geen strategie. De standvastigheid van Mahdi in de hongerstakingchantage, zal volgens mij ook wel grotendeels ondersteund geweest zijn door de juridische beslagenheid van zijn kabinetschef. Al de democratisch verkozen volksvertegenwoordigers die in aanmerking kwamen voor de functie van staatssecretaris voor asiel, zijn in mijn ogen ongeschikt. Verkozen of niet. Je moet maar eens naar villa politica kijken beste forumleden en daar zie je meer dan genoeg om je een oordeel te vellen over wat voor vlees je in de kuip hebt met die volksvertegenwoordigers. Ik kan het VRT-programma niet genoeg aanprijzen. Enkele vuistregels om niet verveeld te raken. Iedere parlementaire vraag wordt door alle vraagstellende partijen herhaald. Het volstaat de eerste vraagsteller te beluisteren en dan spoel je door naar het antwoord van de minister in kwestie. Daarna krijg je een werkelijk debat. Soms is dat boeiend, soms niet, maar je blijft het best volgen omdat ook andere partijen dan de vraagstellende daarbij aansluiten. Daarna krijg je de slotrepliek, die mag je ook doorspoelen, meestal zijn de vraagstellers ontevreden over het antwoord, maar dat kan je op voorhand al voorspellen. Op die manier kijk je efficiënt naar Villa Politica. En ja ook de interviews tussendoor van Lore en de commentaar van Pieter-Jan voor het Vlaams parlement zijn best wel interessant en best te volgen. Meestal wordt verteld wat er in de plenaire zal gezegd worden, maar de geïnterviewden krijgen ten miste de kans op uitspreken. Een zeldzame gebeurtenis op VRT.

  4. Continuïteit, bedoelt ze daarmee : iedereen binnenlaten economische migranten en vluchtelingen ? En zal ze eindelijk een onderscheid maken tussen illegale vluchtelingen en diegenen die ons grondgebied zijn binnengedrongen via mensensmokkelaars. De manier van opvang en de rechten kunnen niet dezelfde zijn.

Plaats een reactie

Delen