Al sinds de aankondiging is er enorm veel kritiek op het initiatief van ministers Annelies Verlinden (cd&v) en David Clarinval (MR) om een grote burgerbevraging te organiseren. Intussen hebben amper 19.000 Belgen die ingevuld. Althans, die 19.000 hebben zich geregistreerd. Daarvan dienden uiteindelijk 14.515 mensen een antwoord in. Begeleidend expert Dave Sinardet moest schoorvoetend toegeven “dat er meer zat” in het project, dat in totaal 2,1 miljoen euro kostte. En wat blijkt nu? Er is nog steeds geen bedrijf gevonden om alle antwoorden te verwerken.
De burgerbevraging over de institutionele toekomst van ons land werd eerder al aangekondigd in het regeerakkoord. Ze zou starten in september, maar uiteindelijk werd het zeven maanden later. Waar ze die extra tijd nodig voor hadden is niet duidelijk. Bij aanvang bleek dat het om een enorm omslachtige, onduidelijke en ellenlange enquête gaat waar de burgers vooral moeten antwoorden via open vragen.
Geen succes
De vragen die in de burgerbevraging worden gesteld zijn ook (te) algemeen. Nochtans had onder andere Sander Loones (N-VA) in het parlement gepleit om de institutionele vraagstukken concreet te maken: “Moet Vlaanderen al dan niet eigen kerncentrales kunnen bouwen? Een eigen, strenger migratiebeleid kunnen voeren? Onze pensioenen zelf kunnen versterken?”
Het mag daarom niet verbazen dat de burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’ geen succes was. Sinds dit weekend is de enquête afgesloten. In totaal 19.000 burgers leverden zo’n 75.000 antwoorden op. “Voor een burgerbevraging die 2,1 miljoen euro kostte, komt dit neer op 110 euro per deelnemer. U had hen beter in de plaats een tankkaart gegeven”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas.
Nu moeten die antwoorden – via artificiële intelligentie – verwerkt worden tot een bevattelijk verslag. Maar daar stuiten Verlinden en Clarinval al op hun volgende probleem: de aanstelling van een privéspeler daarvoor is nog bezig en mijn lijkt maar geen kandidaat te vinden. “Ik stel mij oprecht de vraag: interesseert het u nog?”, richt N-VA-Kamerlid Sander Loones zich tot Annelies Verlinden. Ook hij wijst op de gigantisch complexe website. “De mensen die de moeite deden om die burgerbevraging in te vullen, vulden gemiddeld vier van de 56 vragen in.” Annelies Verlinden pareert de kritiek door te stellen dat er naast de 19.000 respondenten ook “heel wat debatten in scholen” zijn gevoerd.